1 december Wereldaidsdag: samen tegen hiv!

Waarschijnlijk hangt er aan geen enkele ziekte een groter stigma dan aan hiv en aids. Veel mensen die mogelijkerwijs besmet zijn, houden dat dan ook liever voor zich en het is ook niet altijd evident om de stap te zetten en je te laten testen. Je hebt het ongetwijfeld voorbij horen komen in het nieuws of gelezen in de kranten: er is sinds een paar dagen een zelftest voor het opsporen van hiv beschikbaar in de apotheken. Het is de hoop dat het virus zo sneller en beter opgespoord kan worden en dat we de verspreiding ervan tegen kunnen gaan. Sta samen met je online apotheker sterk tegen hiv!

Aids en hiv

Aids is een syndroom dat bij mensen meestal veroorzaakt wordt door hiv (het humaan immunodeficiëntievirus). Hiv kan onderverdeeld worden in het veel voorkomende hiv-1 en het zeldzamere hiv-2, dat vooral voorkomt in West-Afrika. Een besmetting met hiv-1 is (zonder behandeling) fataal, maar mensen die met hiv-2 besmet worden, krijgen niet altijd aids. En hoewel de verspreiding van het virus tegenwoordig wereldwijd wel afneemt, is het in onze westerse samenleving vooral onder homomannen nog alomtegenwoordig en sterven er in Afrika nog iedere dag honderden kinderen aan de gevolgen van aids.

Wereldaidsdag

Wereldaidsdag is een internationale dag die gewijd is aan de bewustwording omtrent hiv en aids. Het concept voor de Wereldaidsdag werd in augustus 1987 bedacht door James W. Bunn en Thomas Netter, op dat moment beiden werkzaam als voorlichter bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in Genève, Zwitserland, en op 1 december 1988 vond de eerste Wereldaidsdag plaats. Het doel van Wereldaidsdag is om wereldwijd aandacht te vragen voor de aidsproblematiek en op te roepen tot solidariteit met mensen met hiv en aids.

Zelftest

Hiv is een seksueel overdraagbare aandoening (soa). Onbeschermd seksueel contact, maar ook bloed-op-bloedcontact, onder andere via injectienaalden tijdens bloedtransfusies, en moeder-op-kindtransmissie bij de geboorte en door borstvoeding zijn de voornaamste manieren waardoor overdracht van het virus mogelijk is. Dankzij de nieuwe zelftest kun je snel, veilig en bovenal discreet thuis testen of je besmet bent met hiv. Zo kunnen we hopelijk op termijn hiv de wereld uit helpen. Sta samen met PharmaMarket en de Wereldgezondheidsorganisatie sterk tegen hiv!