5 signalen dat je te veel koffie drinkt

Word je al nerveus als je hoort dat de koffie op het werk bijna op is? Kan je je niet inbeelden dat je de dag moet starten zonder een kopje troost? En heb je meerdere kopjes koffie nodig om de dag door te komen? Dan kamp jij misschien wel met een koffieverslaving... Ontdek samen met je online apotheker of jij verslaafd bent aan koffie én hoe je ermee kunt stoppen!

5 signalen dat je te veel koffie drinkt

Op zich is er niet echt iets mis met een kopje koffie af en toe. Maar zoals altijd: te veel is te veel! En wanneer je ergens mee overdrijft, dan ondervind je daar meestal ook de gevolgen van. En als je te veel koffie drinkt, heeft dat ook gevolgen voor je lichaam, alleen heb je dat zelf misschien niet altijd door. Meestal omdat je de klachten die daarmee gepaard gaan, niet linkt aan je koffieverslaving:

  • Ben je regelmatig nerveus, heb je moeite om stil te zitten of kun je je focus er niet bij houden? Daar kan dat kopje koffie bij het ontbijt wel iets mee te maken hebben.
  • Door de extra cafeïne in je lichaam stijgt je adrenalineniveau, wat zogenaamde spanningshoofdpijn tot gevolg kan hebben.
  • Koffie werkt vochtafdrijvend, waardoor je sneller gedehydrateerd bent.
  • Door koffie te drinken om wakker te worden of te blijven, leer je je lichaam om het vermoeidheidsgevoel te negeren. Op termijn zorgt dat ervoor dat je onvoldoende rust neemt. Daarnaast remt koffie de aanmaak van melatonine (het slaaphormoon). Door koffie te drinken, slaap je dus slechter en ben je de volgende dag vermoeider.
  • Wanneer je koffie drinkt, ga je sneller ademhalen. Daardoor is je ademhaling oppervlakkiger en bevat die minder zuurstof, met als gevolg dat je inschattingsvermogen wordt aangetast door een zuurstoftekort in de hersenen.

Komen bovenstaande signalen je iets te bekend voor? Dan kamp je naar alle waarschijnlijkheid met een koffieverslaving. Maar geen nood… Stoppen met koffie is even moeilijk de eerste dagen, maar daarna zal je je afvragen waarom je ooit zoveel koffie nodig had om te functioneren!

Vind je helemaal stoppen met koffie toch te drastisch? Denk er dan eens over na om af en toe een koffievrije dag in te lassen. Bijvoorbeeld in het weekend, wanneer je minder moe bent en niet moet opboksen tegen de alledaagse stress en deadlines. Of vind je het moeilijk om volledig "cold turkey" te gaan en wil je af en toe wel kunnen blijven genieten van een lekker kopje? Ontdek dan ook Bambu van A. Vogel, een heerlijke en 100% natuurlijke cafeïnevrije koffievervanger. Je lichaam zal je dankbaar zijn!

Bron: A. Vogel