Ontdek onze tips voor eczeem in de winter!

Voor veel mensen is de winter een gezellig en knus seizoen, met de feestdagen, lekker warm bij de open haard en buiten sneeuw en kerstverlichting. Maar voor mensen die last hebben van contact- of atopisch eczeem is de winter allesbehalve een pretje. De kou, de gure wind en de neerslag kunnen de symptomen van eczeem verergeren. En met de verwarming aan binnen wordt de lucht een stuk droger, wat je huid alleen maar verder uit zal drogen. Je online apotheker geeft je graag wat tips om de winter goed te lijf te gaan.

1. Kou en droge lucht

Van kou en droge lucht op zich zul je geen eczeem krijgen, maar als je al eczeem hebt, dan is de kans groot dat je symptomen alleen maar erger worden in de winter. Door de grote temperatuurverschillen tussen binnen en buiten en het slechte weer krijgt je huid in de donkere maanden van het jaar een hoop extra te verduren. En als je weerstand al wat lager is in de winter, loop je een verhoogd risico dat je huid beschadigt, waardoor je gevoeliger wordt voor irriterende stoffen.

2. Verwarming

De luchtvochtigheid heeft een grote invloed op eczeem. Door de grote verschillen in luchtvochtigheid tussen binnen en buiten kun je meer last krijgen van je eczeem. Maar als je thuis dan ook nog eens de verwarming volledig openzet, dan vererger je het probleem alleen maar. Dus trek thuis liever een extra laagje kleren aan en zet de verwarming stapsgewijs hoger, in plaats van ineens volledig open.

3. Kleding

Uiteraard is je kleding is belangrijk in de winter, dus zorg dat je altijd lekker warm aangekleed bent. En let ook op welke stoffen je draagt. Een wollen trui en een wollen sjaal kunnen heel leuk staan en lekker comfortabel zijn, maar wol kan ook je huid extra irriteren. En bescherm ook zeker je handen, je nek en je hoofd goed tegen de kou. Haal dus snel die handschoenen, sjaal en muts uit de kast en ga goed beschermd naar buiten!

4. Vitamines

Vitamines zijn essentieel om je weerstand op peil te houden. Een goede weerstand helpt je lichaam zichzelf te beschermen tegen invloeden van buitenaf en zal dus ook zorgen dat je minder last hebt van je eczeem. Let er dus goed op dat je voldoende vitamines binnenkrijgt om je immuunsysteem een boost te geven!

5. Smeren, smeren en nog eens smeren!

Je droge, geïrriteerde, rode huid kan alle hulp gebruiken die ze kan krijgen. Een aangepaste crème of zalf en een goede huidverzorging zijn dan ook een absolute must! Bij PharmaMarket vind je de crèmes en zalven van Dermalex, die speciaal werden ontwikkeld voor de gevoelige huid met eczeem. Ontdek de crème voor atopisch eczema, voor contacteczeem en de crème tegen roodheid en de crème voor baby's en wapen jouw huid tegen de grillen van de winter!