Je online apotheker legt de rol van collageen uit voor een jonge huid

De huid is het grootste orgaan van ons lichaam, zowel in oppervlakte als gewicht, en ondergaat heel wat veranderingen tijdens ons leven. Ze is van essentieel belang voor onze algemene gezondheid en welzijn en wordt ongeveer elke 28 dagen hernieuwd.

De huid heeft talrijke functies (bescherming, constant houden van de lichaamstemperatuur, zintuigfunctie, aanmaak van vitamine D …) en is meer dan alleen de verpakking van ons lichaam. Ze speelt ook een belangrijke psychologische en sociale rol. Een mooie, stevige huid wordt gezien als teken van jeugdigheid en geeft je zelfvertrouwen een boost.

Hoe ziet onze huid er vanbinnen uit?

Onze huid bestaat uit drie hoofdlagen met elk haar specifieke kenmerken en functies:

  • Epidermis (opperhuid): de bovenste laag van de huid, die ons als een soort schild beschermt tegen aanvallen van buitenaf. Een gezonde opperhuid zorgt voor een soepele, elastische, gehydrateerde en stevige huid. De epidermis bestaat uit vijf lagen die zorgen voor huidvernieuwing in een terugkerend proces. Daarnaast bevat de opperhuid ook pigmentcellen (melanocyten genoemd) die mee de kleur van onze huid bepalen en haar beschermen tegen uv-stralen.
  • Dermis (lederhuid): de laag onder de epidermis, die voornamelijk uit bindweefsel bestaat en verantwoordelijk is voor de stevigheid van de huid. De fibroblasten zijn de belangrijkste cellen in de lederhuid en zijn van essentieel belang voor een stevige, soepele, elastische huid. Die gespecialiseerde cellen fungeren als fabrieken van collageen (voor stevigheid), elastine (voor elasticiteit) en hyaluronzuur (voor hydratatie).
  • Hypodermis (onderhuids bindweefsel): de diepste laag van de huid, die voornamelijk uit vet- en bindweefsel bestaat, functioneert als stootkussen, zorgt voor de opslag van energie in de vorm van vet en vormt de verbindingslaag met onderliggende weefsels.

Hoe evolueert onze huid met de jaren?

Naarmate we ouder worden, verandert ook onze huid. Huidveroudering is een normaal, natuurlijk verschijnsel dat begint vanaf de leeftijd van 25 à 30 jaar. Huidveroudering wordt veroorzaakt door een combinatie van verschillende factoren. Zowel inwendige (genen, biologische leeftijd, etniciteit, huidtype) als uitwendige factoren (blootstelling aan zon, roken, pollutie, stress, alcohol, onevenwichtige voeding, hormonaal onevenwicht) zorgen voor een structurele veroudering van de huid in de vorm van rimpels en pigmentatievlekken.

Door de jaren heen begint de essentiële ondersteunende structuur van de huid af te breken. De natuurlijke aanmaak van collageen, hyaluronzuur en elastine neemt af met het ouder worden, waardoor je huid stevigheid, soepelheid en hydratatie verliest. In combinatie met externe factoren zorgt dat ervoor dat de huid dunner, slapper, droger, brozer, meer gepigmenteerd en kwetsbaarder wordt. Stilaan verschijnen fijne lijntjes, kraaienpootjes en diepe rimpels. Je eens zo jonge, stevige, glanzende huid maakt plaats voor een “rijpere huid”.

Waarom is collageen onmisbaar voor een jeugdige huid?

Collageen is een eiwit dat van nature voorkomt in ons lichaam. Het vormt een vezelig netwerk dat structuur geeft aan lichaamsweefsels en zorgt onder andere voor een sterke, flexibele en veerkrachtige huid. En niet alleen onze huid, maar ook onze bloedvaten, botten, pezen, ligamenten, kraakbeen, nagels, haren en tanden bevatten collageen. Collageen is goed voor ongeveer een derde van alle eiwitten aanwezig in ons lichaam en staat in voor ruim 70% van het netwerk dat onze huid stevigheid geeft.

Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat de inname van collageen de fibroblasten kan aanzetten tot de synthese van nieuwe collageenvezels. Collageenboostende antiverouderingsproducten kunnen op die manier een kostbare bondgenoot zijn voor het behoud van een gezonde, stevige en jonge huid.

Belène, voor een jonge huid, gevoed door de wetenschap

Uitdrukkingslijntjes, beginnende rimpels, kraaienpootjes … het zijn een natuurlijk verschijnselen die onlosmakelijk verbonden zijn met huidveroudering, maar niet stroken met het schoonheidsideaal. Belène is een hoogtechnologisch gamma antihuidverouderingsproducten die zorgen voor een gladde en stevige huid door het boosten van collageen. De producten werden ontwikkeld en klinisch getest in samenwerking met wetenschappers en huidspecialisten:

  • Collagen Anti-Age Beauty Drink is een gepatenteerde formule met mariene collageenpeptiden, hooggedoseerd hyaluronzuur en een complex van vitamines en mineralen voor een jongere en stevigere huid van binnenuit.
  • De dag- en nachtcrèmes en het serum van Collagen Anti-Age zijn verzorgingsproducten die rimpels tegengaan, gebaseerd op de nieuwste hoogtechnologische technieken voor het behoud van een jonge en gladde huid. Dankzij het geavanceerde Collagen Active D Complex worden rimpels, expressielijntjes en kraaienpootjes doeltreffend aangepakt voor een zichtbaar resultaat na zes weken.

Bron: Belène