Aromatherapie is een vorm van kruidengeneeskunde, gebaseerd op het gebruik van etherische olie van kruiden, bloemen en andere plantendelen. Aromatherapie wordt vooral ingezet bij klachten die samenhangen met spanningen, angst en slapeloosheid. De geuren werken in op het onderbewuste en brengen een verstoord zenuwstelsel weer in evenwicht. En niet alleen voor jou als volwassene, maar ook voor je kinderen kan aromatherapie een goed alternatief zijn voor kleine en grote pijntjes en een gezonder leven. Ontdek samen met je online apotheker de weldaden van aromatherapie voor kinderen.

Etherische olie

Etherische olie is een uit plantmateriaal gewonnen mengsel van aromatische moleculen dat kenmerkend is voor de geur van de plant waaruit ze gewonnen worden. Etherische oliën zijn vluchtig en sterk geurend. Het woord etherisch komt van het Griekse aither, wat letterlijk “lucht van de hemel” betekent.

Etherische olie wordt soms ook essentiële olie genoemd. De aanduiding essentiële olie is een anglicisme en komt van het Engelse woord essence, dat extract betekent. De term heeft evenwel niet direct iets te maken met de essentie, het wezen of de aard van de olie.

Aromatherapie voor kinderen

Waarom essentiële oliën gebruiken bij kinderen? Het gebruik van essentiële oliën bij kinderen biedt een makkelijke en veilige oplossing bij tal van kwaaltjes. Essentiële oliën zijn aromatische producten die je niet alleen via verstuiving of op de huid kunt gebruiken, maar die ook ingenomen kunnen worden. Het gebruik van essentiële oliën levert positieve resultaten bij zowel lichamelijke klachten (bv. bij luchtwegaandoeningen) als psychische klachten (bv. bij slaapproblemen, angsten, …). Belangrijk is wel altijd de correcte aanbevolen hoeveelheden te respecteren.

 • De essentiële olie van grove den helpt bij het vrijmaken van luchtwegen en zorgt voor een lekker frisse en verruimende geur in de slaapkamer van je kinderen. De olie werkt rustgevend en het verstuiven van slechts enkele druppeltjes helpt om opnieuw een hogere weerstand op te bouwen. Bovendien gaat grove den luchtwegproblemen tegen en helpt hij weer vrij adem te halen.
  • Voor een aromatisch bad: voeg 1 druppel toe aan de douchegel om de weerstand te verhogen (vanaf 3 maanden).
 • De essentiële olie van citroen stimuleert het afweersysteem van je kinderen en zorgt ervoor dat ze in topvorm aan hun dag kunnen beginnen. De olie laat een frisse geur achter in de slaapkamer en verwijdert vieze luchtjes.
 • De essentiële olie van lavendel officinalis zorgt voor een rustige nacht en helpt je kinderen tot rust te komen. Hij stuurt ze op een magische reis naar dromenland. De olie kan ook gebruikt worden voor verlichting van kleine wondjes, kloofjes en zonnebrand en werkt ontspannend bij prikkelbaarheid en angsten.
  • Voor een aromatisch bad: voeg 1 druppel toe aan de douchegel (vanaf 3 maanden).

De oliën komen het best tot hun recht in combinatie met een verstuiver, zoals de Victoria Verstuiver van Phytosun met een leuk design dat je kindje zeker zal bekoren:

 • Van 3 maanden tot 1 jaar: 3 druppels gedurende 30 minuten, voor het slapengaan.
 • Van 1 tot 3 jaar: 5 druppels gedurende 30 minuten, voor het slapengaan.
 • Van 3 tot 6 jaar: 7 druppels gedurende 30 minuten, voor het slapengaan.
 • Vanaf 6 jaar: 10 druppels gedurende 30 minuten, voor het slapengaan.

Essentiële oliën kunnen ook in combinatie gebruikt worden. Door enkele druppeltjes citroen aan de Louise Verstuiver toe te voegen stimuleer je het afweersysteem. De essentiële olie van grove den kan daaraan toegevoegd worden bij luchtwegproblemen. De olie werkt tegelijkertijd erg rustgevend en zorgt ervoor dat jouw kleintje zacht kan slapen. Verstuif de oliën als volgt samen in de verstuiver:

 • Van 3 maanden tot 1 jaar: 2 druppels citroen + 1 druppel grove den.
 • Van 1 tot 3 jaar: 3 druppels citroen + 2 druppel grove den.
 • Van 3 tot 6 jaar: 4 druppels citroen + 3 druppel grove den.
 • Vanaf 6 jaar: 6 druppels citroen + 4 druppel grove den.

Ontdek vandaag nog de essentiële oliën van Phytosun bij PharmaMarket en laat je kleine schatjes verdwalen in de wereld van wonderlijke geuren en heerlijke rust.