De tips van je online apotheker tegen een bacteriële vaginose

Elke vrouw krijgt er minstens een keer in haar leven mee te maken: vaginale klachten door een bacteriële vaginose. Vaginale geurtjes, overmatige afscheidingen, jeuk of irritatie down under … niet echt een pretje. Ontdek hier wat een vaginose eigenlijk is en wat je eraan kan doen.

Vaginale ongemakken

In je vagina leven bacteriën en schimmels, ook wel je vaginale flora genoemd, die de slijmvliezen van je vagina beschermen en gezond helpen te houden. Tussen al die verschillende soorten micro-organismen (met name melkzuurbacteriën) bestaat een natuurlijk evenwicht. Maar als een bepaalde bacterie gaat overheersen ten koste van de andere, dan raakt je vaginale flora verstoord en kun je last krijgen van ongemakken.

Veel vrouwen denken onmiddellijk aan een schimmelinfectie wanneer ze last hebben van vaginale ongemakken, en velen van hen weten ook niet wat een bacteriële vaginose (of bacteriële vaginale infectie) precies is. En toch komt een vaginose vaker voor dan een vaginale schimmelinfectie. Een bacteriële vaginose is herkenbaar aan:

  • Een sterke, onaangename (vis)geur;
  • Een toename van de vaginale afscheiding, vaak grijs van kleur;
  • Vaginale jeuk.

Een verstoring van je vaginale flora kan ook andere vaginale ongemakken veroorzaken, zoals een afwijkende afscheiding, jeuk, irritatie, pijn, een branderig gevoel, roodheid, droogheid of gevoeligheid.

Vaginose of vaginitis: wat is het verschil?

Een bacteriële vaginose ontstaat wanneer je normale, gezonde vaginale flora aangetast wordt door andere bacteriën (zoals de Gardnerella vaginalis). En hoewel sommige van die bacteriën perfect in je vagina kunnen overleven zonder symptomen te veroorzaken, kunnen andere leiden tot ontstekingen van je vagina (vaginitis) of van je baarmoederhals (cervicitis). Die ontstekingen kunnen op hun beurt weer leiden tot een overmatige, geel tot groen gekleurde vaginale afscheiding.

Kortom, bij vaginitis spreken we over een ontsteking met symptomen zoals zwelling, roodheid, pijn, een kloppend gevoel, huidletsels en een gele, etterige afscheiding, terwijl er bij vaginose geen sprake is van een ontsteking, maar enkel van een overmatige, vaak slecht ruikende afscheiding.

Hoe vaak komt een bacteriële vaginose voor?

Drie op de tien vrouwen hebben regelmatig last van vaginale klachten. In ongeveer twee derde van alle gevallen gaat het om een vaginitis of vaginose. Bij ongeveer een kwart van alle vrouwen en meisjes verdwijnt een vaginose spontaan, maar in veel gevallen keert ze binnen enkele maanden na de behandeling weer terug. Bovendien gaat een bacteriële vaginose vaak gepaard met andere vaginale infecties.

Hoe kun je een vaginose voorkomen?

Om een vaginose te voorkomen of (als het al te laat is) te behandelen is het belangrijk om de balans in je vaginale flora te herstellen:

  • Multi-Gyn ActiGel bevat plantaardige extracten die de vaginale flora optimaliseren en schadelijke bacteriën op een natuurlijke wijze neutraliseren. De gel behandelt niet alleen bacteriële vaginale ongemakken, maar verlicht ook de symptomen die ermee gepaard gaan, en voorkomt dat het probleem terugkeert.
  • Infectim is een medisch hulpmiddel op basis van drie soorten lactobacillen die van nature in je vaginale flora aanwezig zijn en die helpen bij het bestrijden van de ziektekiemen die verantwoordelijk zijn voor bacteriële vaginose, candidose en urineweginfecties.

Kleine tip: je vagina is extreem gevoelig voor irritatie en hoe je haar wast, kan je natuurlijke vaginale flora beïnvloeden. Daarom is het belangrijk om een zacht product te gebruiken, zonder zeep. En vergeet ook niet om tijdens je menstruatie regelmatig je tampon of je maandverband te vervangen om irritatie te voorkomen.