Tips van je online apotheker voor de beste voeding voor jouw hond

Zondag 27 mei is het de Dag van de Hond, tijd om jouw favoriete viervoeter eens goed in de watten te leggen. Ga eens lekker met hem wandelen, geef hem een sappige kluif, een andere lekkernij of een leuk nieuw speeltje. Maar niet alleen deze zondag, de rest van het jaar wil je hem natuurlijk ook geven wat hij nodig heeft en dan met name de beste voeding die je voor hem kunt vinden. Maar een blik op alle producten bij de supermarkt of speciaalzaak is vaak al genoeg om je te doen twijfelen. Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende soorten voeding, dat je vaak door de bomen het bos niet meer ziet. Je online apotheker geeft je graag een paar tips voor de beste voeding voor jouw hond!

Hondenvoer: nat of droog?

Voor de juiste voeding van je hond is een van de eerste vragen die je je stelt of je moet kiezen tussen hondenbrokken of natte voeding. Beide hebben ze zo hun voor- en nadelen:

  • Zo is droge voeding een geconcentreerde bron van energie en draagt de textuur bij tot een gezond gebit. Natte voeding bevat daarentegen minder calorieën per gram, een interessant voordeel, vooral voor dieren die binnen leven.
  • Bovendien helpt natte voeding bij de vochthuishouding en de urinaire gezondheid en de goede werking van de organen van je hond.
  • Daarnaast wordt natte voeding minder bewerkt dan hondenbrokken, waardoor bepaalde voedingswaarden (vitamines en mineralen) behouden blijven die van nature in de ingrediënten zitten.
  • Natte voeding bevat gemiddeld 70 tot 80% water. Voldoende vochtopname is zeer belangrijk voor de gezondheid van je hond. Een stijging in de vochtopname leidt tot een groter urinevolume en minder geconcentreerde urine, waardoor de kans op blaasstenen verkleint.
  • Droge brokken hebben een specifieke textuur voor een mechanisch poetseffect op de tanden. De grootte, textuur en vorm van de brokken zijn daarbij van groot belang. De grootte en vorm moeten aangepast zijn, zodat de hond de brokken gemakkelijk kan kauwen.
  • De voedingsvezels in de droge brokken ondersteunen de darmtransit en helpen een gezonde darmflora te onderhouden. Het hoge vochtgehalte in de natte voeding is een goede ondersteuning voor honden die last hebben van drogere ontlasting.
  • Een gemengde voeding (of mixed feeding) helpt dan weer het ideale lichaamsgewicht te behouden. Droge voeding zorgt namelijk voor een verzadigingseffect door de aanwezige vezels, terwijl bij natte voeding de energiedensiteit verdund is door de hoge hoeveelheid water. Het hoge vochtgehalte zorgt bovendien ook voor een gevoel van verzadiging dankzij het extra gewicht dat het toevoegt aan de maaltijd.

Als het aankomt op de keuze tussen brokken en/of natte voeding, dan is het perfect mogelijk om je hond uitsluitend te voeden met droge voeding. Honden hebben - in tegenstelling tot katten bijvoorbeeld - weinig problemen met drinken en als hij alleen droge brokken krijgt, dan zal hij automatisch meer drinken.

Als je hem daarentegen alleen voedt met natte voeding, dan wordt het kauwproces niet voldoende ondersteunt. Je hond zal zijn maal te snel verorberen, zonder te kauwen, de eerste stap van de spijsvertering. Bovendien masseert natte voeding zijn tandvlees niet, iets wat erg belangrijk is voor zijn gebit en zijn mondhygiëne.

Daarom raden we aan om je hond een zakje of blik natte voeding per dag te geven en dat aan te vullen met droge voeding. Geef hem ook niet meer dan 1/3 van zijn energiebehoefte via natte voeding. En ten slotte: om ervoor te zorgen dat je hond voldoende en graag eet, laat hem verschillende dingen proberen, je zult er snel genoeg achter zijn wat hij lekker vindt en waar hij gelukkig van wordt. Want net zoals voor jezelf geldt: “de gustibus non est disputandum”, oftewel “over smaak valt niet te twisten”!

Hill's
Royal Canin
Specific
Trovet