De tips van je online apotheker voor de verzorging van zonnebrand!

Kleine wondjes komen in het dagelijkse leven geregeld voor: schaafwonden, snijwonden, brandwonden, zonnebrand enz. Maar ook al zijn het maar kleine wonden, toch moeten we ze goed verzorgen om infecties en vooral lelijke littekens te vermijden! De meeste wondjes die we oplopen komen door te vallen of door ergens tegen te stoten, maar een wond die we vaak nog te weinig aandacht schenken, is zonnebrand. Want de naam zegt het al, zonnebrand is een brandwond! Je online apotheker geeft je graag een paar tips om jouw zonnebrand te verzorgen.

Zonnebrand

Zonnebrand is een brandwond als gevolg van overmatige blootstelling aan uv-stralen. Die brandwonden kunnen ernstig of minder ernstig zijn. De huid is rood en pijnlijk en kan gaan vervellen. Op de verbrande zones kunnen ook kleine blaren verschijnen. Elke huid beschikt over een natuurlijke, maar beperkte bescherming tegen uv-straling. Het is dan ook noodzakelijk om je huid extra te beschermen tegen de zon.

Het is ten sterkste aanbevolen een zonnecrème te gebruiken die beschermt tegen uv-A- en uv-B-stralen. De zonnebescherming moet bovendien altijd aangepast zijn aan je huidtype, de blootstellingsduur en de omstandigheden. Breng de zonnecrème aan 30 minuten vóór je huid wordt blootgesteld aan de zon en denk erom je om de twee uur opnieuw in te smeren.

Uiteraard hangt het risico op zonnebrand niet uitsluitend af van je huidtype. Het is ook afhankelijk van je leeftijd en de omstandigheden van de blootstelling, het moment van de dag, de duur van de blootstelling enz. Neem daarom op ieder moment de passende maatregelen om je huid te beschermen en zonnebrand te vermijden.

Hoe verzorg je zonnebrand?

Als je verbrand bent door de zon, dan grijp je waarschijnlijk al snel naar een aftersun. En dat is ook een goede reflex, maar zeker wanneer je erg verbrand bent, kan je huid wel wat extra gebruiken. Om zonnebrand correct te verzorgen, moet je:

  • Je huid eerst beschermen tegen de uv-straling door uit de zon te gaan of iets aan te trekken;
  • Je huid minstens 15 à 20 minuten afkoelen onder stromend lauw water;
  • Tot zes keer per dag een dikke laag Flamigel aanbrengen tot de roodheid en de pijn verdwenen zijn en de huid niet meer vervelt. Dek de laag Flamigel ook niet af, maar laat de gel intrekken.

Zo zorg jij ervoor dat je huid gezond en beschermd blijft, zelfs al vergeet je je een keer in te smeren.

Bron: Flamigel