Mist of nevel in de atmosfeer kan de UV-straling zelfs verhogen.

Apothekers en media doen zo hun best om ons te waarschuwen tegen de gevaren van de zon, dat we denken alles al te weten. Toch doen een aantal hardnekkige mythes de ronde. Meestal willen we zo graag een bruin kleurtje, dat we de gevaren van de zon onderschatten. Ben jij ook zo iemand? Test het zelf!

Zonnesteken zijn brandwonden.

Juist.

Een zonneslag krijg je als je te fel en te lang aan de zon blootgesteld bent. Het zijn daadwerkelijk brandwonden. Voelt je huid rood, heet en pijnlijk aan? Dan heb je een eerstegraads brandwonde. Voel je echter hevige pijn en vertoont je huid blaasjes? Dan lijdt je aan een tweedegraads brandwonde. Wacht niet tot de volgende dag, maar ga zo snel mogelijk te rade bij je arts of apotheker.

Baby’s mogen tot hun eerste verjaardag niet in de zon komen.

Juist.

Tot een baby zijn eerste verjaardag viert, mag hij niet in de zon komen omdat zijn huidje zo teer en gevoelig is. Let op: zelfs niet als je hem beschermt met de hoogste zonnefactor. Ook na zijn eerste jaar, laat je je baby best altijd rusten in de schaduw, met een t-shirt, zonnebril, hoedje en natuurlijk goed ingesmeerd met zonnemelk met een hoge factor.

Je kunt niet verbranden op een bewolkte dag.

Fout.

Tot 80% van de UV-straling dringt door een licht wolkendek. Mist of nevel in de atmosfeer kan de UV-straling zelfs verhogen. Dus ook op bewolkte dagen blijft smeren de boodschap!