Tips van je online apotheker tegen eczeem en contactdermatitis

Contactdermatitis is de meest voorkomende professionele huidaandoening in onze regio en vertegenwoordigt zo’n 70 tot 90% van alle gevallen van professionele huidaandoeningen. Handdermatitis komt vooral voor bij mensen die tijdens hun werk blootgesteld worden aan irriterende substanties, zoals water, zeep, detergenten of handschoenen, bijvoorbeeld in de gezondheidszorg, de voedingsindustrie of de metaalindustrie. Een goede, professionele bescherming van je handen dankzij de tips van je online apotheker.

Beroepsmatige handdermatitis

Beroepsmatige dermatitis is een ontsteking van de huid veroorzaakt door je werkomgeving of door rechtstreeks contact met een schadelijke stof. De aandoening komt veel voor in het beroepsleven en kan leiden tot functionele beperkingen, afwezigheid op het werk en ongemakken tijdens het werk. Er zijn honderden verschillende stoffen die contactdermatitis kunnen veroorzaken in een werkomgeving en in 80% van de gevallen treffen ze de handen, het voornaamste “gereedschap” van iedere werknemer.

De voornaamste boosdoeners:

 • Werken in een vochtige omgeving: met je handen langer dan twee uur per dag in het water, het dragen van handschoenen gedurende meer dan twee uur per dag, regelmatig je handen wassen en je handen wassen met agressieve schoonmaakproducten, factoren die we vooral zien bij schoonmakers, kappers, verzorgingspersoneel, horecapersoneel, bakkers …
 • Chemische factoren: ontsmettingsmiddelen, antiseptische middelen (ammonium, aldehyde, alcohol), zepen, oppervlakteactieve stoffen, plastieken (acrylaat), snijvloeistof enzovoort. Dergelijke middelen kunnen de beschermende vetlaag van je huid beschadigen.
 • Levensmiddelen: sappen van groeten, fruit, vlees, vis en schaaldieren.
 • Fysieke factoren: het wassen van je handen met een borstel of spons.
 • Lucht: droge, te warme of te koude lucht kunnen een belasting zijn voor je huid.
 • Mechanische factoren: wrijving en schuren, bijvoorbeeld bij het sleutelen aan auto’s en motoren of het werken in de tuin.

Verworven, niet aangeboren

De meest voorkomende vorm van eczeem op de handen is eigenlijk geen eczeem, maar een reactie van je huid op een irritatie, die zich vertaalt in roodheid en droge schilfers. Die reactie is het gevolg van een beschadiging van de huid veroorzaakt door verschillende schadelijke factoren. Een aanhoudende staat van beschadiging kan inderdaad leiden tot een vorm van eczeem (ontsteking van de huid), zoals irritatiedermatitis of allergisch contacteczeem. Bij die laatste vorm ligt - zoals de naam het al aangeeft - een allergie aan de basis van de huidletsels. Het gaat dus om een soort allergie die je na verloop van tijd ontwikkelt en niet een die aangeboren is.

Een goede bescherming voor je handen

Barrièrecrèmes en vochtinbrengende crèmes kunnen het risico op handdermatitis aanzienlijk verlagen door jeuk te verzachten tijdens periodes van stress of dagelijkse aanvallen van buitenaf en door te voorkomen dat de jeuk terugkeert. Barrièrecrèmes leggen een beschermende film over je huid, enerzijds om het vochtverlies tegen te gaan en anderzijds om je huid te beschermen tegen schadelijke invloeden.

Welke voorzorgsmaatregelen kun je nemen in functie van je beroep en bij een verhoogd risico van professioneel eczeem?

 • Gebruik een beschermende barrièrecrème.
 • Als je hebt kunnen achterhalen welk product de allergische reacties veroorzaakt, probeer het gebruik ervan dan zoveel mogelijk te vermijden, zowel op je werk als thuis.
 • Was je handen nooit met white spirit, benzine of andere oplosmiddelen, maar gebruik liever een overvette of gespecialiseerde crème of zeep, die extra doeltreffend zijn als je voor het werk ook een barrièrecrème hebt gebruikt.
 • Gebruik speciale handschoenen die aangepast zijn aan je werk, in combinatie met een barrièrecrème of katoenen onderhandschoenen als je je handschoenen gedurende langere tijd moet dragen.
 • En verwen tot slot je handen na het werk met een herstellende of emolliërende crème.