Tips van je online apotheker bij een blaasontsteking

Een blaasontsteking is een veelvoorkomend probleem. Ruim een op de vier vrouwen tussen 20 en 40 jaar heeft al minstens een keer in haar leven een blaasontsteking gehad. Maar hoe wordt een blaasontsteking eigenlijk veroorzaakt en belangrijker, wat kun je eraan doen? Je online apotheker geeft je graag wat uitleg.

Een blaasontsteking

Negentig procent van alle blaasontstekingen wordt veroorzaakt door E. coli, een bacterie die van nature in onze darmflora zit. In de darmen zorgt E. coli niet voor problemen. Integendeel, daar speelt ze juist een essentiële nuttige rol. Het probleem ontstaat wanneer de bacteriën in de urinebuis komen en zich op het slijmvlies van de urinebuis vestigen. De bacteriën vermeerderen zich dan vaak zo snel dat de infectie de blaas kan bereiken, met een blaasontsteking of cystitis als gevolg. Vaak moeten plassen, een branderig gevoel bij het plassen, pijn in de onderbuik … De symptomen van een blaasontsteking zijn vaak pijnlijk en onaangenaam.

Waarom blaasontstekingen vooral vrouwen treffen?

Het feit dat blaasontstekingen zelden voorkomen bij mannen, is toe te schrijven aan een combinatie van oorzaken en aan de anatomie. Bij vrouwen liggen de uitgang van de darmen en de opening van de urinebuis namelijk niet ver uit elkaar. Daardoor kunnen de E. colibacteriën vrij makkelijk in de urinebuis komen. Bovendien is de urinebuis bij vrouwen slechts 2,5 tot 4 centimeter lang. Het is dan ook niet te verwonderen dat microben snel de blaas kunnen bereiken.

Met een lengte van 20 tot 25 cm is de urinebuis van mannen ongeveer tienmaal langer dan die van vrouwen en bovendien ligt de opening van de urinebuis veel verder van de anus af. De kans dat darmbacteriën de opening van de urinebuis bereiken, is dan ook kleiner. Het is voor bacteriën bijna onmogelijk om de blaas te bereiken. Een lange urinebuis heeft zijn voordelen: mannen krijgen zelden een urineweginfectie. Als er toch een optreedt, is het vaak bij oudere mannen met een vergrote prostaat.

De oorzaken van een blaasontsteking

Als je immuunsysteem verzwakt is, kan een infectie zich makkelijk uitbreiden. Ons lichaam is niet langer in staat om de microben uit te schakelen, waardoor ze zich kunnen vermenigvuldigen en ons bijgevolg ziek maken.

Koude temperaturen bevorderen eveneens een blaasontsteking, omdat de kou de doorbloeding vermindert, in het bijzonder de doorbloeding van de slijmvliezen. Daarom is het beter om niet op een koude bank in het park te gaan zitten en kun je ook beter je zwempak uittrekken na het zwemmen.

Met hygiëne is het zoals met veel andere dingen: té is nooit goed. Bij een blaasontsteking gaat het om de pH-waarde van de geslachtsdelen. Als je bijvoorbeeld geparfumeerde zeep gebruikt, kan de pH-waarde stijgen, waardoor kiemen makkelijker kunnen binnendringen.

Ook kan regelmatig vrijen een vervelende urineweginfectie veroorzaken. Bij het vrijen raakt het slijmvlies geprikkeld en bovendien komen de bacteriën door de mechanische wrijving makkelijker in de urinebuis terecht, die bij vrouwen juist heel kort is.

De voornaamste risicogroepen voor een blaasontsteking zijn:

 • Vrouwen tussen 20 en 40.
 • Zwangere vrouwen.
 • Peri- of postmenopauzale vrouwen.
 • Mensen met suikerziekte.
 • Oudere mannen.
 • Mensen met een blaaskatheter.

Voorbeelden van risicofactoren voor een blaasontsteking:

 • Frequente seks.
 • Door stress verzwakt immuunsysteem.
 • Koude.
 • Overdreven intieme hygiëne.
 • Hormonale veranderingen (zwangerschap, overgangsjaren).
 • Geringe vochtinname.

Symptomen van een blaasontsteking

Het begint met een vaag gevoel dat er iets niet klopt in de blaasstreek. Een van de eerste tekenen van een cystitis is een sterke aandrang tot plassen, hoewel de blaas nauwelijks gevuld is. Dat kan gepaard gaan met pijn in de onderbuik, een branderig gevoel bij het plassen en in sommige gevallen, een troebele en onaangenaam ruikende urine.

 • Vaak moeten plassen.
 • Branderig gevoel bij het plassen.
 • Pijnlijke krampen.
 • Troebele, onaangenaam ruikende urine.
 • Ongewenst urineverlies.

Hoe kun je een blaasontsteking vermijden?

Gelukkig kun je zelf enkele eenvoudige dingen doen om het risico op een blaasontsteking te verkleinen:

 • Veel drinken (minstens twee liter per dag).
 • Geen gewone zeep gebruiken voor je intieme hygiëne, maar producten die speciaal aangepast zijn aan je intieme zone, zoals die van YUN Probiotherapy.
 • Na het wassen of het toiletgebruik van voor naar achter vegen en drogen, met andere woorden naar je rug toe, niet naar je vagina toe.
 • Na elke geslachtsgemeenschap plassen.
 • Koude en vochtigheid aan de geslachtsdelen vermijden.

Femannose, voor een snelle en doeltreffende behandeling van een blaasontsteking

Femannose N is een uniek product voor de acute behandeling en preventie van blaasontstekingen en urinewegontstekingen. De werkzame stof D-mannose hecht aan de bacteriën waardoor die zich niet meer aan het slijmvlies kunnen vastzetten: ze worden vervolgens bij het plassen uit je blaas weggespoeld. D-mannose is een enkelvoudige suiker en wordt verkregen door fermentatie van glucose van niet-genetisch gemodificeerde maïs. Je lichaam maakt zelf een kleine hoeveelheid mannose aan. Het is dus een natuurlijke, lichaamseigen stof en heeft geen ongewenste bijwerkingen.

Heb je nog vragen over een blaasontsteking of duurt de ontsteking langer dan drie dagen? Neem dan even contact op met je huisarts of je online apotheker.

Bron: Femannose