Tips van je online apotheker voor gezonde en mooie tanden

We poetsen vaak onze tanden zonder er verder al te veel bij stil te staan. En dat terwijl een goede poetstechniek en een goede mondhygiëne onmisbaar zijn voor een gezond gebit en om gaatjes, tanderosie en een slechte adem, die veroorzaakt worden door de schadelijke bacteriën in tandplak, te voorkomen. Hét geheim voor een stralende glimlach? Vanaf de eerste melktand zijn een regelmatige tandverzorging en een jaarlijks bezoek aan de tandarts een must. Je online apotheker helpt je je tanden stralend en gezond te houden.

Simpele regels voor een goed verzorgd gebit

“Een tand is duizend keer meer waard dan een diamant”, zegt Don Quichot wanneer hij merkt dat Sancho Panza nog maar enkele afgebrokkelde tanden heeft. En om die 32 juweeltjes in je mond te beschermen, moet je heel je leven enkele eenvoudige regels nauwgezet naleven: goed poetsen en regelmatig bij de tandarts op controle gaan.

Ga minstens een keer per jaar naar de tandarts om je tanden te laten controleren en tandsteen te laten verwijderen. Bij kinderen is een tandartsbezoek aangewezen vanaf de leeftijd van een jaar of zodra ze hun eerste tandjes krijgen. Je mag zeker niet denken dat de eerste tanden niet belangrijk zijn. Integendeel, ook melktanden hebben een goede verzorging nodig.

Welke tandenborstel?

De “beste” tandenborstel bestaat niet. Het allerbelangrijkste is de techniek die je gebruikt tijdens het tandenpoetsen. Kies geen al te harde tandenborstel, maar juist een zachte of medium tandenborstel. Sommige mensen poetsen hun tanden zo fanatiek dat het glazuur afslijt. Maak cirkelbewegingen en werk van het tandvlees naar de bovenkant van de tanden toe. Ook de ruimte tussen je tanden is heel belangrijk. Kies daarom een tandenborstel met een kleine kop, die gemakkelijk in je mond past, zodat je ook de moeilijkst bereikbare plaatsen kunt poetsen, en gebruik interdentale borsteltjes of flosdraad.

Fluoride

Fluor (of zijn bekendere vorm fluoride) komt van nature voor in water, in de grond en in bepaalde voedingsstoffen en is een belangrijk onderdeel van een gezond gebit. Fluoride versterkt het tandglazuur en beschermt het tegen de zuren die geproduceerd worden door bacteriën en die gaatjes kunnen veroorzaken. Daarom bevatten tandpasta’s fluoride in verschillende hoeveelheden, met speciale tandpasta’s voor baby’s en kinderen. NB: het is dus erg belangrijk dat je bij het kopen van tandpasta altijd goed let op de leeftijd op de verpakking.

Tandenpoetsen

Ongeacht de leeftijd van je kinderen is het aangeraden om de tanden twee keer per dag (’s ochtends en ’s avonds) te poetsen, gedurende twee tot drie minuten. Opgelet: poets je tanden niet meteen na een maaltijd, maar wacht minimaal dertig minuten. Tot twee jaar oud is een heel klein beetje tandpasta voldoende, ter grootte van een rijstkorrel, en tussen twee en zes jaar oud ter grootte van een erwt. Vanaf zes jaar oud kan je kind voortaan zelf spugen en is het risico dat hij de tandpasta en de bijbehorende fluoride doorslikt, een stuk kleiner. Vanaf dan kun je dus een beetje extra tandpasta gebruiken.

En ten slotte geven we je ook nog graag een paar tips voor gezonde tanden:

  • Twee à drie keer per dag poetsen en flossen;
  • Vervang je tandenborstel elke drie maanden, want de haartjes verslijten en bacteriën krijgen vrij spel.
  • Minstens een keer en bij voorkeur twee keer per jaar op controle bij de tandarts;
  • De eerste controle vanaf een jaar oud of wanneer de eerste tandjes doorgekomen zijn;
  • Geen zacht, maar harder voedsel eten (appels, broodkorsten …): bij het intensiever kauwen komt er meer speeksel vrij, wat de zuurtegraad in je mond vermindert;
  • Suikers, verborgen suikers (fruitsap, chips …) en frisdranken (gesuikerd en zuur) vermijden;
  • Plakkerige voedingsproducten (karamel, chips …) vermijden;
  • Niet tussen de maaltijden door eten;
  • En last but not least, keep on smiling!