Tips van je online apotheker om een splinter te verwijderen

De zomer komt er weer aan! De perfecte tijd om buiten te spelen, hutten te bouwen, in bomen te klimmen en lekker te ravotten! Zelfs in de tijd van computers en social media kunnen je kinderen de roep van het buiten spelen niet weerstaan en maar goed ook. Maar wanneer ze spelen, zijn ze nogal snel geneigd om alles om hen heen te vergeten en nemen ze het niet zo nauw met voorzichtigheid. Een ongeluk zit dan ook in een klein hoekje en iets dat al snel voorkomt, is een splinter. Erg vervelend en moeilijk te verwijderen als je aan het spelen bent. Je online apotheker geeft je graag een paar tips voor hoe je het best een splinter kunt verwijderen.

Een splinter verwijderen

Je kent het wel, zo'n venijnig stukje hout, glas of metaal. En niet alleen je kinderen, maar ook jou kan het overkomen, bijvoorbeeld wanneer je in de tuin aan het werken bent of als je een glas hebt laten vallen. Dankzij onze tips kun je snel en pijnloos een splinter verwijderen:

  • Was de plek rond de splinter met zuiver water en zeep. Laat de wond vervolgens ongeveer tien minuten weken in lauw tot warm water. Als de splinter op een plek zit die je niet kunt onderdompelen, probeer dan de huid op een andere manier te laten weken, bijvoorbeeld met een nat washandje.
  • Als de splinter nog een stuk uitsteekt, dan kun je hem eenvoudig verwijderen met een splinterpincet. Trek de splinter er in dezelfde richting uit als hij erin is gegaan. Let er ook op dat je het pincet eerst ontsmet om infecties te voorkomen, bijvoorbeeld met alcohol of met een blauwe vlam.
  • Als de splinter volledig in de huid zit, kun je proberen hem los te maken met een speld of een naald. Vanaf dat je aan de splinter bent, kun je hem eruit trekken met een pincet.
  • Als de splinter te diep zit om hem zo te verwijderen, week de huid eromheen dan eerst een paar keer per dag, gedurende 2 of 3 dagen. Na een paar dagen zul je merken dat je eenvoudiger aan de splinter kunt.
  • Als de splinter er na een paar dagen nog altijd niet uit is, ga dan naar je huisarts. Want een splinter die te lang blijft zitten, kan weleens een vervelende infectie veroorzaken.
  • Knijp, nadat het gelukt is om de splinter te verwijderen, nog even rondom de wond. De paar druppeltjes bloed die vrijkomen, werken ineens ontsmettend. Zo hoef je de wond niet apart te ontsmetten.

Zo zorg jij er samen met jouw online apotheker voor dat spelen leuk blijft, zonder die vervelende splinters!