Een erectiestoornis, een klein ongemak of voorbode van iets ergers?

Het is een van de weinige taboes in onze maatschappij waar nog altijd maar weinig over gesproken wordt: een erectiestoornis of impotentie. En naast de voor de hand liggende ongemakken van een erectiestoornis, zowel lichamelijk als mentaal, heeft recent onderzoek aangetoond dat er een verband kan zijn tussen zogenaamde erectiele disfunctie en bepaalde cardiovasculaire aandoeningen. Je online apotheker geeft je graag wat meer uitleg.

Erectiestoornis, een voorbode van cardiovasculaire aandoeningen

Een erectiestoornis is het onvermogen om een erectie te krijgen of te behouden die voldoende is om geslachtsgemeenschap te hebben. Wereldwijd hebben miljoenen mannen er last van, maar in tegenstelling tot wat veel mensen denken, heeft een erectiestoornis niets te maken met het vermogen om klaar te komen of met het niveau van vruchtbaarheid van een man. Echter, recent onderzoek heeft aangetoond dat erectiele disfunctie een voorbode is van bepaalde hart- en vaatziekten en suikerziekte.

Een probleem van alle leeftijden

Een erectiestoornis kan je levenskwaliteit aanzienlijk beïnvloeden, van een gebrek aan zelfvertrouwen en problemen met intimiteit tot aan relatieproblemen toe, maar daarnaast is erectiele disfunctie ook een risicofactor voor mogelijke toekomstige cardiovasculaire aandoeningen. Zo zijn kransslagaderaandoeningen vaak ernstiger bij patiënten met erectiele disfunctie dan bij patiënten die geen last hebben van erectiestoornissen. Zeker bij mannen jonger dan 50 jaar met erectiele disfunctie is er sprake van een verhoogd risico op een hartaandoening, met name arteriosclerose of aderverkalking.

Het belang van een tijdige diagnose

Zoals altijd is voorkomen beter dan genezen. En hoewel het misschien niet altijd een eenvoudig onderwerp is om over te praten, wordt het mannen met erectiele disfunctie toch aangeraden een arts te raadplegen, zodat mogelijke risicofactoren voor cardiovasculaire aandoeningen tijdig vastgesteld kunnen worden. Dankzij een vroege diagnose kan er op tijd ingegrepen worden, waardoor behandelingen beter aanslaan. Zo worden de risico's aanzienlijk verkleind en vergroot je de kans op een lang en gezond leven!