Je schildklier, wat doet hij eigenlijk en wat als hij het niet doet?!

Ons lichaam is een wonderbaarlijke machine bestaande uit allerlei intrigerende en gecompliceerde organen die op verschillende manieren samenwerken om ons gezond te houden en ons te laten functioneren. Van de meeste organen, zoals de longen, de maag en het hart, hebben we wel een vrij goed idee wat hun functie is binnen ons lichaam, maar van andere is dat vaak lang niet zo duidelijk. Een daarvan is bijvoorbeeld de schildklier, een klein orgaan dat zich aan de voorkant van onze hals bevindt, in de buurt van het strottenhoofd. Maar wat doet het orgaan eigenlijk en belangrijker nog, wat zijn de gevolgen als het niet goed functioneert? Je online apotheker legt het uit.

Je schildklier

De schildklier (ook wel glandula thyroidea of thyroïd genoemd) is een kleine, vlindervormige endocriene klier. Het endocrien systeem of hormoonstelsel bestaat uit een aantal klieren die hormonen afscheiden in het lichaam. De schildklier produceert hormonen uit jodium en tyrosine. Die hormonen (de zogenaamde schildklierhormonen T3 en T4) zijn essentieel voor een normale groei en ontwikkeling van het lichaam en hebben ook een effect op het metabolisme.

Jodium

De schildklier gebruikt onder andere jodium om zijn hormonen aan te maken. Daarom is het belangrijk dat we voldoende jodium binnenkrijgen via onze voeding. Veel producten afkomstig uit de zee bevatten hoge concentraties jodium, zoals kelp, maar ook gejodeerd zout. Zo kun je ook je schildklier een duwtje in de rug geven met een voedingssupplement op basis van jodium, zoals Kelp 125 mcg van DebaPharma.

Hyper of hypo

De meest voorkomende aandoeningen van de schildklier zijn hyperthyreoïdie (een snelwerkende schildklier) of hypothyreoïdie (een traagwerkende schildklier), waardoor respectievelijk een teveel of een tekort aan schildklierhormonen ontstaat. Beide aandoeningen kunnen een ruime waaier aan klachten veroorzaken. Zo hebben mensen met hyperthyreoïdie onder andere last van warmte-intolerantie, gewichtsverlies (ondanks normale voedselinname), overmatige transpiratie, tachycardie (snelle hartslag), spierzwakte of oogklachten en krijgen mensen met hypothyreoïdie weer te maken met vermoeidheid, kouwelijkheid, struma (schildkliervergroting), geheugenverlies en concentratiestoornissen.

Omdat veel van de symptomen van zowel hyper- als hypothyreoïdie in eerste instantie niet echt duidelijk zijn of omdat ze worden toegeschreven aan psychische klachten, is een diagnose soms moeilijk. Als je denkt dat je problemen hebt met je schildklier, laat dan zeker je bloedwaarden en je TSH-waarde (thyreoïdstimulerend hormoon) controleren door je huisarts. Want zoals altijd is voorkomen beter dan genezen!