Cholesterol, zo slecht nog niet

Goede cholesterol en slechte cholesterol. Als we over cholesterol praten, dan is vaak het eerste waar mensen aan denken: slechte cholesterol, overgewicht en hart- en vaatziekten. Maar cholesterol is zoveel meer dan dat. Cholesterol is een stof die essentieel is voor de opbouw van de celwanden in je lichaam en is bovendien de bouwsteen voor een groot aantal hormonen, vitamine D en gal. Kortom, cholesterol vervult een aantal uiterst belangrijke taken in ons lichaam. Maar hoe komt het dan dat als mensen aan cholesterol denken, dat ze alleen aan de slechte eigenschappen denken? Je online apotheker geeft je graag wat meer uitleg over het hoe en wat van cholesterol:

Het verschil tussen goede en slechte cholesterol

Cholesterol wordt voornamelijk gevormd in de lever en in kleine hoeveelheden in de bijnieren en de darmen. Vandaaruit wordt hij door het bloed vervoerd door stoffen die we lipoproteïnen noemen. Lipoproteïnen worden onderverdeeld in vijf categorieën, waaronder low-density lipoproteins (LDL) en high-density lipoproteins (HDL). LDL en HDL zijn de bekendste vormen en zijn ook de vormen die bekend staan als “slechte” en “goede” cholesterol.

De low-density lipoproteins of lipoproteïnen met lage dichtheid bestaan voor ongeveer 20 à 22% uit eiwitten of proteïnen en voor 78 à 80% uit cholesterol en andere vetstoffen. De voornaamste taak van de LDL is het vervoeren van cholesterol van de lever naar het bloed en de organen. Die cholesterol is een essentiële bouwstof voor de cellen in ons lichaam. De high-density lipoproteins of lipoproteïnen met hoge dichtheid hebben juist de tegenovergestelde functie. Zij zorgen voor het transport van “overtollige” cholesterol in de cellen naar onze lever, waar die uit het lichaam verwijderd kan worden.

Simpel gezegd, als je meer LDL in je lichaam hebt dan HDL, dan krijgen je bloed en je cellen meer cholesterol en vetstoffen te verwerken dan er afgevoerd worden, waardoor je aders kunnen dichtslibben, wat op zijn beurt weer kan leiden tot hart- en vaatziekten. Daarom is het belangrijk om goed op je cholesterol te letten, of je nu last hebt van overgewicht of niet. Iedereen kan last hebben van een te hoog gehalte slechte cholesterol.

4 tips om je cholesterolpeil gezond te houden

Er zijn veel producten op de markt om je cholesterolpeil gezond te houden en om het niveau van “slechte” LDL-cholesterol te verlagen, maar door zelf op een paar kleine dingen te letten, kun je al heel veel bereiken. De volgende tips helpen je om jouw cholesterol te beheersen:

  • Voedingsvezels: voeding met hoge concentraties wateroplosbare voedingsvezels zorgen ervoor dat je darmen minder cholesterol opnemen, waardoor er meer overtollige cholesterol uit je lichaam gezuiverd wordt.
  • Plantensterolen: plantensterolen zijn cholesterolachtige stoffen die voorkomen in bijvoorbeeld noten en sojabonen en actief helpen je LDL-cholesterolgehalte te verlagen.
  • Minder verzadigde vetten: de meeste voorkomende oorzaak van een te hoog LDL-cholesterolgehalte is het eten van te veel verzadigde vetten die vervolgens omgezet worden in cholesterol en achterblijven in onze aders. Probeer dus zoveel mogelijk te kiezen voor onverzadigde vetten.
  • Gefilterde koffie of kookkoffie: koffie bevat geen cholesterol zelf, maar in koffiebonen zitten wel de stoffen cafestol en kahweol, die het LDL-cholesterolgehalte aanzienlijk kunnen verhogen. Als je je koffie filtert of kookt, dan wordt het grootste deel van die stoffen uit de koffie verwijderd.

Rode rijst

Een bestanddeel dat tegenwoordig steeds populairder wordt bij het tegengaan van slechte cholesterol, is rode rijst of roderijstgist. Roderijstgist bestaat uit rijstkorrels die gefermenteerd zijn met een bepaald type gist met een typische rode kleur. Het wordt verkocht als voedingssupplement en het bevat zogenaamde monacolines, waaronder monacoline K, die chemisch verwant is aan lovastatine, een bekend cholesterolverlagend geneesmiddel. Verschillende klinische studies hebben aangetoond dat ook monacoline K actief bijdraagt tot het verlagen van het LDL-cholesterolgehalte in het bloed.

PharmaMarket biedt je graag een aantal voedingssupplementen aan op basis van rode rijst om je te helpen snel en doeltreffend je slechte cholesterol te verlagen. Ontdek de producten van Artechol, Arterin, Biocure, Cholesfytol, Cholesteril en CholixX en neem vandaag nog de eerste stappen richting een gezondere cholesterolspiegel.

Let op: het is niet aan te raden om zonder medisch advies over te stappen van een geregistreerd geneesmiddel (statines of andere cholesterolverlagende medicatie) naar een voedingssupplement, omdat de werking en de concentratie van de actieve bestanddelen kan verschillen. Vraag altijd eerst raad aan je huisarts of apotheker.