Tips van je online apotheker om gekleurd haar te herstellen

Niet alleen onze kleding, maar ook ons haar is onderworpen aan modetrends. Het wordt geknipt, gebrusht, gepermanent, maar vooral gekleurd! Van tieners tot oudere vrouwen die hun grijze haren willen verbergen, ons haar krijgt heel wat kleurtjes te verwerken: blond, rood, zwart, blauw, groen … Wil jij voor het nieuwe seizoen je haar een leuk herfstkleurtje geven? Bescherm en verwen je haar met de tips van je online apotheker!

Gekleurd haar = beschadigd haar! Wat nu?

Soms voelt het alsof alles wat we doen ons haar kan beschadigen: je haar kleuren, stylen, zwemmen - zelfs brushen. Het goede nieuws? Met de juiste producten en methodes kun je je haar eenvoudig herstellen en dus ook blijven kleuren, zonder enig schuldgevoel.

Conventionele haarkleuringen maken gebruik van een typische techniek om je haar een intense en stabiele kleur te geven: ze veranderen tijdelijk de structuur van het haar door de schubben te openen en op die manier de kleurstoffen in de kern van het haar aan te brengen. Dat proces is tamelijk agressief voor het haar zelf en in veel gevallen ook voor je hoofdhuid, met als resultaat breekbaar en uitgedroogd haar of haar dat zijn eiwitten verliest. Bovendien kan daardoor de doorbloeding en de toevoer van voedingsstoffen ter hoogte van de haarwortel aanzienlijk afnemen.

Wat gebeurt er eigenlijk als je je haar kleurt?

  • De beschermende barrière van je haar (de hydrolipidenfilm) verdwijnt: het beschermende schild wordt aangevallen door de kleurtechnieken en andere agressieve invloeden en kan zijn beschermende rol niet meer goed uitvoeren.
  • De schubben van het haar komen omhoog: net als de pannen van een dak overlappen de haarschubben elkaar. Als de kwaliteit vermindert, dan komt de kern van het haar bloot te liggen. Daardoor verdampt het water in je haar sneller en droogt je haar uit.
  • De teloorgang van de keratine in de kern van het haar: de kern van je haar bestaat uit keratineketens. Als die ketens beschadigen, dan wordt je haar broos en kan het breken.

Actie, reactie!

Door al die kleuringen is je haar ruw en droog geworden, dus zet in op verzorgingen die het diepgaand hydrateren en weer soepel maken:

  • Wanneer je haarpunten beschadigd zijn, wordt de kern van het haar kwetsbaar. Ga voor een goede dagelijkse shampoo en conditioner aangepast aan je haartype om je haar te verwennen en weer sterk en glad te maken.
  • Zoals we hierboven al vermeldden, is een andere bijwerking van chemische kleuringen de afbraak van de haareiwitten. Je kunt relatief eenvoudig merken dat je haar te weinig eiwitten heeft, als je haar uitrekt of zelfs breekt wanneer je er zachtjes aan trekt. De oplossing? Een shampoo verrijkt met eiwitten of een voedend haarmasker, rijk aan plantaardige oliën, wassen en sporenelementen. Breng het masker een keer per week aan, zo’n 45 minuten voor dat je je haar wast.
  • Plantaardige oliën kunnen ook een enorme redding zijn: arganolie, kokosolie, macadamiaolie, noem maar op, ze zijn allemaal perfect voor haar in nood. Breng bijvoorbeeld een beetje kokosolie aan op de lengten van je haar (om te voorkomen dat je hoofdhuid vet wordt, bovendien is kokosolie vast bij kamertemperatuur, een extra voordeel, omdat de olie dan beter aan je haar hecht dan een vloeibare olie), wikkel je haar in een handdoek en laat de olie inwerken om de ingrediënten de kans te geven hun heilzame werking uit te oefenen.
  • En om je haar van binnenuit te beschermen tegen de schadelijke effecten van een kleuring: een voedingssupplement op basis van keratine om de haarvezel te versterken en te herstellen.
  • De glans van je gekleurd haar beschermen: denk er bijvoorbeeld eens aan om je dagelijkse verzorgingsproducten te vervangen door producten speciaal ontwikkeld voor gekleurd haar. Die zullen niet alleen de kleur en de glans van je haar langer behouden, maar ze gaan ook alle bijwerkingen van een haarkleuring tegen en helpen je haar te herstellen.

Zin om de kleur van je haar het seizoen of je mood te laten weerspiegelen? Wees lief voor je haar en het zal jou op zijn beurt laten stralen als nooit tevoren!