De ‘muggenbeet’ is meestal pijnloos, maar kan uitermate jeukerig zijn!

Verscheidene insectensoorten hebben de neiging om ons te steken, dit om zich te voeden of om zich te verdedigen. De ongemakken die volgen uit zo’n steek of ‘beet’, gaan van jeuk en allergie tot infectie en zelfs tropische ziektes. Dat is natuurlijk afhankelijk van het soort insect en van de plaats waar men zich bevindt.

Irritant gezoem

Laten we het hier nu hebben over muggen, met het typische gezoem dat ze voortbrengen en dat vooral ’s nachts behoorlijk irritant is.

Alleen de vrouwtjesmug steekt. Ze detecteert haar doel dankzij haar reuk- en warmtereceptoren waarmee ze de bloedadertjes kan lokaliseren. Ze doorboort de huid met haar zuigsnuit, die te vergelijken is met een injectienaald. In de ader spuit ze een beetje speeksel dat, behalve een verdovend en vaatverwijdend middel, ook een antistollingsmiddel bevat. Hierdoor wordt de prik minder pijnlijk en wordt het bloed vloeibaarder en dus gemakkelijker op te zuigen.

De ‘muggenbeet’ is meestal pijnloos, maar kan uitermate jeukerig zijn!

Malaria

De meeste muggen zijn onschadelijk. Sommige echter, die overwegend in de tropische landen leven, brengen ziektes over. De bekendste van deze ziektes is malaria, ook wel moeraskoorts genoemd.

Malaria is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een parasiet, de Plasmodium sp. Deze ziekte wordt dus niet veroorzaakt door muggen, zoals wel vaak wordt gedacht. Toch speelt de mug een cruciale rol in het verhaal. Ze is immers de drager van de malariaparasiet. Zodra de malariamug (Anopheles) iemand steekt, krijgt die persoon de parasiet in zijn of haar bloed. Eén enkel prikje van een mug die de parasiet draagt, volstaat om malaria over te brengen.

Jaarlijks worden miljoenen personen besmet en het vormt een belangrijke doodsoorzaak bij zowel de inheemse bevolking als bij reizigers die de streken bezoeken.

Andere muggensoorten zijn verantwoordelijk voor ziekten als knokkelkoorts (dengue), gele koorts, chikungunya …

Gewapend met DEET

DEET of N,N-Diethyl-m-toluamide is het sterkste insectenwerend middel voor gebruik op de huid. DEET veroorzaakt bij het insect een wijziging in het herkenningsproces en verhindert zo het gebruik van haar reukzintuig om een mogelijke gastheer te benaderen en te prikken. DEET is actief tegen de meeste insecten: muggen, (steek)vliegen, daasvliegen, herfstmijten, teken ...

Het percentage DEET in een middel tegen muggen bepaalt de werkingsduur ervan:

  • DEET 20% is tot 8 uur actief binnen Europa.
  • DEET 30% is tot 8 uur actief binnen Europa en tot 6 uur in tropische zones.
  • DEET 50% is tot 12 uur actief binnen Europa en tot 8 uur in tropisch zones.

Niet iedereen kan echter zomaar het hoogste percentage gebruiken! In onderstaande tabel vind je de adviezen per leeftijdsgroep.

  Europa Risicozones (Tropen)
Volwassenen DEET 20% DEET 50%
Zwangere vrouwen Liever geen DEET DEET 30%
Kinderen vanaf 3 jaar DEET 20% DEET 30%
Kinderen vanaf 1 jaar Liever geen DEET Liever geen DEET

Correct gebruik:

Naargelang de gekozen vorm, verstuif of breng het anti-muggenmiddel preventief aan op alle onbedekte lichaamsdelen. Hernieuw de behandeling na het zwemmen, het nemen van een douche of bij hevig zweten.

Welke vorm je gebruikt is volledig persoonlijk. Binnen het merk Moustimug vind je een gel, spray, stick en roller. Wat betreft de werkzaamheid is er geen onderscheid tussen de verschillende gebruiksvormen.

DEET remt de werking van zonnecrème. Kies dus voor een zonnebescherming met een hogere uv-index dan je normaal gebruikt. Breng eerst de zonnecrème aan, wacht een halfuurtje en breng daarna pas het middel tegen muggen op basis van DEET aan.

 

Voorzorgsmaatregelen:

  • Middelen op basis van DEET 50% zijn alleen geschikt voor volwassenen.
  • Gebruik voor kinderen vanaf 2 maanden en voor zwangere vrouwen anti-muggenmiddelen met maximaal 30% DEET.
  • Vermijd elk contact met de ogen en de mond, maar ook met brilmonturen en juwelen! DEET tast namelijk plastiek aan.
  • Breng niet aan op wonden.

Bron: Moustimug