Bij een goede mondhygiëne reinig je je tanden, kiezen en tandvlees met een borstel.

Door thuis je gebit en tandvlees optimaal te verzorgen en regelmatig een tandarts te bezoeken, kun je je tandvlees in goede conditie houden. Maar wat is een goede mondhygiëne?

Bij een goede mondhygiëne reinig je je tanden, kiezen en tandvlees met een borstel. Tandpasta zorgt voor een fris gevoel, verwijdert de tandplak en is belangrijk vanwege de fluoride. De ruimtes tussen je tanden en kiezen hou je schoon met flosdraad of een tandenstoker. Vergeet ook je tong niet: ook daarop bevinden zich talloze bacteriën. Aanvullend kun je nog een spoelmiddel gebruiken.

Goed poetsen!

 1. Plaats de tandenborstel onder een hoek van 45° op de overgang van tand naar tandvlees. Begin steeds met de achterste kiezen.
 2. Maak korte heen- en weergaande bewegingen, en poets iedere zijde van de tand.
 3. Voor de kauwvlakken: maak schrobbende bewegingen.
 4. Voor de achtervlakken: plaats de tandenborstel rechtop achter de tanden.

Meridol: Goed poetsen

Tip: Gebruik een Meridol tandenborstel. Met zijn microfijne borstelharen zorgt deze borstel voor een grondige reiniging van de tanden en langs de tandvleesrand.

Goed flossen!

 1. Wikkel ongeveer 50 cm floss om beide middelvingers en ondersteun de draad voor het flossen van de bovenkaak met beide duimen. Voor de onderkaak ondersteun je de draad met beide wijsvingers en voor de voortanden met duim en wijsvinger.
 2. De afstand tussen duim en wijsvinger mag niet meer dan 2 cm bedragen. Breng de flosdraad met een zagende beweging tussen de tanden.
 3. Leg de flosdraad in een U-vorm om de tand en maak horizontale en verticale bewegingen tot onder het tandvlees.
 4. Gebruik voor iedere tand/kies een nieuw stukje tandfloss.

Meridol: Goed flossen

Liever tandenstokers?

Geen cocktailprikkers natuurlijk! Wel een voorgevormde tandenstoker met een brede (platte) kant en een smalle kant uit hout of kunststof.

 1. Houd de tandenstoker tussen duim en wijsvinger en plaats hem tussen je tanden, met de platte kant naar het tandvlees. Gebruik de andere vingers om op de kaak te steunen.
 2. Beweeg de tandenstoker zo’n 5 x heen en weer. Maak deze beweging vooral diagonaal zodat een groter oppervlak wordt gereinigd.

Meridol: Tandenstokers

Goed spoelen!

 1. Spoel één x per dag, gedurende 30 seconden.
 2. Spuug de mondspoeling goed uit, maar spoel niet na met water.

Tip: Gebruik Meridol mondspoeling wanneer je vaak last hebt van geïrriteerd tandvlees. Dit mondwater remt de vorming van tandplak en helpt zo tandvleesproblemen te voorkomen en te verlichten.

Bekijk hier onze selectie producten voor gezond tandvlees >>

Bron: Meridol