Glutenvrij: hype of noodzaak?

Glutenvrij eten is de nieuwste trend in voedselland en komt overgewaaid uit de Verenigde Staten. Waar vroeger enkel mensen die leden aan coeliakie, of glutenintolerantie, glutenvrij aten, vind je nu in iedere supermarkt wel een gang met glutenvrije producten en kun je in bijna ieder restaurant je bestelling glutenvrij klaar laten maken. Maar waarom lijkt ineens iedereen over te schakelen op glutenvrij eten? En heeft het echt voordelen voor je gezondheid? Je online apotheker geeft je graag wat uitleg over gluten.

Gluten

Gluten (naar van het Latijnse woord gluten, dat lijm betekent) is de naam van een groep eiwitten die we, net zoals zetmeel, vinden in bepaalde graansoorten (tarwesoorten zoals gewone tarwe, durum en spelt, maar ook rogge en gerst) en de producten die ervan gemaakt worden. Zo bestaan de eiwitten van gewone tarwe bijvoorbeeld voor ongeveer 60% uit gluten. Mensen die lijden aan coeliakie, kunnen ernstige klachten ondervinden als ze producten eten die gluten bevatten, zoals chronische diarree, gewichtsverlies, groeiachterstand (vooral bij jonge kinderen), braken of botontkalking (osteoporose). In West-Europa lijdt naar schatting ongeveer 1% van de bevolking aan coeliakie.

Glutenvrij eten

Maar tegenwoordig zijn het niet alleen de mensen die lijden aan een glutenintolerantie, die glutenvrij eten. Steeds meer mensen beweren baat te hebben bij het eten van glutenvrije producten. Maar heeft het volgen van een glutenvrij dieet wel nut als je niet allergisch bent? De voornaamste redenen die worden aangehaald voor glutenvrij eten, zijn dat je je er beter door zou voelen en dat je gewicht zou verliezen. Maar wat is daar nu precies van waar?

Wie gluten uit zijn voeding schrapt, zal vaak inderdaad wel wat kilo’s verliezen en zich daardoor beter voelen. Maar vaak komt dat niet door de gluten zelf, maar juist omdat je tegelijkertijd ook minder eet en gezondere keuzes maakt. Want door pizza, gebak, zoute snacks en koekjes te vervangen door glutenvrije tussendoortjes, zoals melk en fruit, verlies je automatisch gewicht. Het probleem is echter dat mensen die brood en andere producten op basis van glutenbevattende granen weglaten, ook een aantal nuttige voedingsstoffen missen. Bruinbrood en volkorenbrood zijn bijvoorbeeld rijk aan voedingsvezels, vitamines (zoals vitamine B1 en B2) en mineralen (ijzer, zink, magnesium). En er bestaan uiteraard ook glutenvrije alternatieven die alle belangrijke voedingsstoffen bevatten, maar aanzienlijk minder en vaak zijn ze nog een stuk duurder ook.

Bovendien zijn glutenvrije koekjes of glutenvrij wit brood niet noodzakelijk gezonder, omdat ze niet minder calorieën bevatten dan hun broertjes met gluten.

Maar zoals de oude Romeinen het al wisten “de gustibus non disputandum est”, over smaak valt niet te twisten. Dus of je nu besloten hebt glutenvrij te gaan uit pure noodzaak of omdat je er gewoon goed bij voelt, je eet natuurlijk gewoon graag wat je het lekkerst vindt. En als het dan nog goed voor je is, dan is het al helemaal mooi meegenomen.

Damhert

Damhert is een Belgisch bedrijf dat zich al meer dan 40 jaar specialiseert in de productie van dieetvoeding en functionele, gezonde voeding. Zo hebben ze een ruim gamma aan glutenvrije producten, maar bijvoorbeeld ook suikervervangers, zoals tagatose, lactosevrije producten en producten met minder zout. Zo kun je samen met je online apotheker weer volop genieten van je dieet, met een heerlijke, broodnodige afwisseling!