De ratio tussen omega 6 en omega 3 in onze huidige voeding is ongeveer 10:1 tot 20:1, terwijl deze eigenlijk ongeveer 4:1 dient te zijn.

Omega 3-vetzuren

Omega 3-vetzuren zijn essentiële, meervoudig onverzadigde vetzuren die het lichaam, net als vitaminen en mineralen en bepaalde aminozuren, niet zelf kan aanmaken, maar wel nodig heeft voor bepaalde functies.

Zo helpen omega 3-vetzuren het lichaam op de volgende manieren:

  • EPA en DHA dragen bij tot:
    • Een normale werking van het hart (bij een dagelijkse inname van minstens 250 mg EPA/DHA).
    • Het behoud van normale triglyceridengehalten in het bloed (bij een dagelijkse inname van 2 g EPA/DHA).
    • Het behoud van een normale bloeddruk (bij een dagelijkse inname van 3 g EPA/DHA).
  • DHA is ook goed voor het gezichtsvermogen (bij een dagelijkse inname van 250 mg DHA).
  • DHA ondersteunt de hersenfunctie (bij een dagelijks inname van 250 mg DHA).
  • DHA is van belang voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven omdat het bijdraagt aan de ontwikkeling van de hersenen en het gezichtsvermogen van de foetus en de zuigeling die borstvoeding krijgt (bij een extra inname van 200 mg DHA door de moeder bovenop de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 250 mg EPA/DHA).

EPA en DHA

De omega 3-vetzuren die in vette vis voorkomen zijn EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur). Deze belangrijke vetzuren kunnen in principe worden gemaakt uit ALA (alfalinoleenzuur), het essentiële omega-3-vetzuur dat aanwezig is in lijnzaad-, hennep-, walnoten-, koolzaad-, tarwekiem- en sojaolie.

De omzetting van ALA naar DHA en EPA is echter zeer beperkt (max 5% wordt omgezet in EPA en DHA). Daarom is het beter de benodigde omega-3-vetzuren uit vette vis (zoals zalm, haring, makreel, sardines en ansjovis) of visoliesupplementen, zoals Morepa, te halen.

De juiste balans

Onze voeding bevat naar verhouding veel meervoudig onverzadigde omega 6-vetzuren (linolzuur en arachidonzuur), die de tegenhangers én tegenspelers zijn van omega 3. De ratio tussen omega 6 en omega 3 in onze huidige voeding is ongeveer 10:1 tot 20:1, terwijl deze eigenlijk ongeveer 4:1 dient te zijn …

Omdat de lichaamsvoorraad van EPA en DHA beperkt is, is het belangrijk te zorgen voor een regelmatige aanvoer van omega 3-vetzuren uit voeding (en supplementen). Het beste resultaat met omega 3-vetzuren wordt bovendien pas bereikt als ook de inname van linolzuur wordt verminderd. Linolzuur komt vooral voor in plantaardige oliën zoals zonnebloemolie en maïsolie, maar ook in margarine, bak- en braadvet, sauzen en dressings. De meer bruikbare omega 6-vetzuren komen helaas dan weer veel minder voor in onze huidige voeding.

Bron: Minami Nutrition/Morepa