De gevaren van griep tijdens je zwangerschap

Iedere winter is het weer hetzelfde verhaal: de virussen zijn terug en ze lijken elk jaar doeltreffender dan ooit. Griep, maag-darmontsteking, verkoudheid … iedere winter maken we wel weer een epidemie mee, als gevolg van de kou en de korte, donkere dagen. En hoewel ziek worden altijd vervelend is, kan de griep vooral voor zwangere vrouwen vervelende gevolgen hebben.

Griep tijdens je zwangerschap

Griep tijdens je zwangerschap kan gevaarlijk zijn, voor jezelf, maar ook voor je baby. Als je zwanger bent, dan moet je lichaam extra hard werken. Het moet namelijk niet alleen voor jou zorgen, maar ook voor je ongeboren kindje. En omdat je lichaam zo hard moet werken, gaat je weerstand erop achteruit en ben je tijdens je zwangerschap vatbaarder voor verkoudheden en griep.

Waarom is griep tijdens de zwangerschap gevaarlijk?

Uiteraard is het nooit prettig om de griep te hebben, maar op zich is een griep, op voorwaarde dat je verder gezond bent, niet gevaarlijk. Je ziet er een paar dagen van af, maar verder herstel je doorgaans zonder problemen. Voor zwangere vrouwen ligt dat anders. Voor je baby kan de griep namelijk wél grote gevolgen hebben:

  • Uit onderzoek blijkt dat griep aan het einde van de zwangerschap het risico verhoogt op een ziekenhuisopname door hart- en ademhalingsproblemen.
  • Voor je ongeboren kindje stijgt het risico op infecties als je griep hebt tijdens je zwangerschap.

Griep gaat vaak ook gepaard met koorts. Als je lichaamstemperatuur boven de 38,5°C uitkomt, dan wordt het gevaarlijk voor je kindje. Een te hoge lichaamstemperatuur kan immers vroegtijdige weeën opwekken, wat het risico op een te laag geboortegewicht van je baby, een vroeggeboorte of zelfs een miskraam kan verhogen. Daarnaast kan koorts ook een invloed hebben op de proteïnetoevoer naar je baby. Neem daarom ook liever geen al te heet bad tijdens je zwangerschap en stel ook je saunabezoek nog even uit tot na je bevalling.

Wat kun je doen?

Wanneer je zwanger bent, is er maar weinig medicatie die je mag gebruiken. Veel medicijnen hebben immers een negatieve invloed op je ongeboren kindje. Daarom moet je tijdens je zwangerschap extra voorzichtig zijn om je griepsymptomen te verlichten:

  • Voldoende rust: goed uitzieken is erg belangrijk. Neem dus veel rust, zodat je lichaam de kans krijgt om te vechten tegen het griepvirus.
  • Drink veel water: als je koorts hebt, dan zweet je meer. Om vochtverlies en uitdroging tegen te gaan, is het belangrijk om extra veel water te drinken.
  • Gebruik een koortsverlagend medicijn bij hoge koorts: hoge koorts is extra gevaarlijk tijdens de zwangerschap, aangezien koorts kan leiden tot vroegtijdige weeën. Tijdens je zwangerschap mag je geen ibuprofen of aspirine innemen, maar paracetamol is wel veilig. Overleg ook altijd met je huisarts voordat je iets inneemt!
  • Neem een lauwe douche of lauw bad om je lichaam af te koelen en je koorts te verlagen en draag luchtige kleding in ademende stoffen.
  • Een griepvaccin: omdat het vaccin geen actief virus bevat, is griepvaccinatie volkomen veilig vanaf het twee trimester van je zwangerschap (na veertien weken). Maar ook daar geldt dat je het best even op voorhand bespreekt met je huisarts voordat je je laat vaccineren tegen de griep (of tegen een andere ziekte).

En ten slotte is een goede weerstand de beste manier om het risico op griep tijdens je zwangerschap zoveel mogelijk te verkleinen. Om je weerstand extra te stimuleren kun je een natuurlijke weerstandsverhoger nemen, zoals Echinaforce + Vitamine C van A. Vogel met de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C om weer snel fit te worden na een mindere periode, voor jezelf, maar ook voor je kindje!

Bron: A. Vogel