Grijs haar: oorzaken en verzorging

Vroeger of later krijgen we allemaal onze eerste grijze haar. Als we aan grijs haar denken, dan denken we in eerste instantie aan een teken van ouderdom, maar grijs haar kan al vroeg voorkomen, in sommige gevallen zelfs al vanaf 20 jaar. Maar los van hoe oud je bent op het moment van je eerste grijze haar, je wilt je haar toch gewoon goed blijven verzorgen om het zo lang mogelijk gezond te houden en het te laten stralen. Je online apotheker geeft je graag wat uitleg over grijs haar.

Haarkleur

Onze haarkleur wordt bepaald door een stof die we melanine noemen. En simpel gezegd: hoe meer melanine in je haar, hoe donkerder je haar, hoe minder melanine, hoe lichter je haar. Onze haren bevatten zogenaamde melanocyten, de cellen die verantwoordelijk zijn voor de productie van melanine. Er zijn verschillende oorzaken waarom de melanocyten minder pigment beginnen te produceren, de meest bekende is uiteraard een gevorderde leeftijd. Maar we geven je ook graag even een overzicht van andere oorzaken van grijs haar:

    • Erfelijkheid: als je ouders zelf ook vroeg grijs waren, dan is de kans groot dat jij er ook aan zult moeten geloven.
    • Roken: roken kan ook een verminderde pigmentproductie veroorzaken en ertoe leiden dat je vroeger grijs wordt.
    • Stress: als je vaak gestrest bent, dan produceert je lichaam meer adrenaline. Een overmatige productie aan adrenaline kan er op haar beurt weer voor zorgen dat je haar langzaamaan grijs wordt.
    • Vitamine B12-tekort: een tekort aan vitamine B12 is ook een van de oorzaken van een verlaagde productie van melanine. Wil je meer weten over vitamine B12? Lees dan hier onze blog van eerder deze maand.

Haarverzorging

Je haar verdient een goede verzorging, ongeacht de kleur. En of je nu inzit met het feit dat je grijs wordt of helemaal niet, je wil toch goed verzorgd en gezond voor de dag komen. Natuurlijk kun je je grijs haar verven, maar er zijn tegenwoordig gelukkig ook shampoos die speciaal ontwikkeld zijn voor wit of grijs haar, voor een optimale verzorging en om het er stralend uit te laten zien. Ontdek bijvoorbeeld Phytargent, een shampoo met een ontgelend effect voor glanzende en mooie zilver- en grijstinten, of Okara van Rene Furterer, een shampoo die je haar repareert en laat stralen. Zo kom jij dankzij je online apotheker weer stralend voor de dag, ongeacht je haarkleur en je leeftijd!