Het belang van huidverzorging bij kankerbehandelingen

We kennen in onze omgeving allemaal wel iemand die lijdt aan kanker. Het World Cancer Report schatte dat er in het jaar 2012 alleen al ruim 14.000.000 nieuwe gevallen van kanker te betreuren vielen en dat dat getal tegen het jaar 2030 kan oplopen tot wel 25.000.000. Uiteraard blijft genezing het belangrijkste doel, maar een bijkomend probleem waar veel mensen niet bij stilstaan, zijn de bijwerkingen van kankerbehandelingen op de huid. Het Franse cosmeticamerk La Roche-Posay werkt al jaren samen met dermatologen en oncologen om kankerpatiënten aangepaste zorg te bieden. Ontdek samen met je online apotheek de wonderbaarlijke resultaten en verzorgingsproducten van La Roche-Posay.

De gevolgen van kankerbehandeling voor de huid

Bij een behandeling van kanker ondergaat de huid over het hele lichaam veranderingen. Dat zijn de zogenaamde "cutane bijwerkingen". Die veranderingen hangen af van welke behandeling een kankerpatiënt ondergaat. Ze treden niet systematisch op, omdat iedereen anders reageert en de meeste bijwerkingen zijn omkeerbaar na afloop van de behandeling. De lichamelijke veranderingen kunnen worden gecompenseerd en verlicht met behulp van aangepaste dermocosmetica.

Dagelijkse verzorging is van essentieel belang om de huid te beschermen bij agressieve kankerbehandelingen. Het is de sleutel tot een betere levenskwaliteit tijdens de behandeling. Daarom geven we jullie graag een overzicht van preventieve maatregelen vóór een behandeling:

  Doen Niet doen
Huidinfecties voorkomen tijdens de verzorging Gebruik een reinigingsgel zonder zeep met fysiologische pH (5,5), zoals Lipikar Syndet AP+ Gewone zeep met een pH hoger dan 5,5 en lotions met alcohol, parfum, geparfumeerde deodorant
Voorkom een zonneslag Bescherm je huid het hele jaar door tegen de zon, bijvoorbeeld met de Anthelios Comfort Crème Onbeschermde blootstelling aan de zon. Opgelet: vergeet niet dat uv-A-stralen niet worden tegengehouden door vensters of wolken
Nagelverzorging Bescherm je nagels met een versterkende nagellak, zoals de Silicium Nagellak van La Roche-Posay Regelmatig een manicure en/of pedicure; nagels te kort knippen; voetbad met heet water

Het belang van huidverzorging bij kanker

Twee op drie kankerpatiënten die in behandeling zijn, hebben last van neveneffecten op de huid. Die negatieve impact is niet alleen van fysieke, maar ook van functionele, psychologische, emotionele en sociale aard. Daarom raden oncologen hun patiënten aan om bij een behandeling specifieke zorg te besteden aan de huid om neveneffecten voor de huid tegen te gaan en de behandeling te optimaliseren.

Dermocosmetica

Huidverzorging speelt een belangrijke rol in de preventie en de behandeling van bijwerkingen op de huid van kankerbehandelingen en wel op twee vlakken: verbetering van de levenskwaliteit en verbetering van de therapietrouw. Een verzorgingsproduct moet in eerste instantie goed verdragen worden en mag dus geen parfum of parabenen bevatten, om het risico op allergieën zo klein mogelijk te houden. Bovendien mag een product niet te kleverig zijn en moet het gemakkelijk door de huid opgenomen worden en gemakkelijk te gebruiken zijn. Dermocosmetica spelen dus een belangrijke rol bij kankerbehandelingen en dat is ook waar La Roche-Posay op inspeelt: verzorgingsproducten aanbieden die de levenskwaliteit helpen verbeteren:

  • Zo'n 90% van alle oncologische behandelingen heeft een uitdrogend effect op de huid. Daarom is het belangrijk om de huid te hydrateren en te voeden. Daarvoor ontwikkelde La Roche-Posay de Lipikar Baume AP+, een niet-vette balsem op basis van glycerine en karitéboter, die tot zes keer per dag gebruikt kan worden.
  • Daarnaast krijgen veel patiënten ook brandwonden door radiotherapie. Speciaal voor hen is er Cicaplast Baume B5, een huidherstellende balsem die ook gebruikt kan worden op open, oppervlakkige wonden en slijmvliezen.
  • En om de gevoelige huid intens te verzorgen ontwikkelde La Roche-Posay Tolériane Ultra, met een zuivere en uiterst geavanceerde formule.
  • En niet alleen om de littekens van je behandeling te verbergen, maar ook omdat je er als vrouw ondanks je behandeling toch nog stralend uit wilt zien, is er een Tolériane Teint, een gamma make-upproducten speciaal voor de gevoelige tot intolerante huid.

Zo helpt La Roche-Posay een toegevoegde waarde te creëren voor patiënten van de oncologie en kunnen ze met de juiste huidverzorging hun levenskwaliteit aanzienlijk verbeteren. Ontdek de producten vandaag nog bij je online apotheker.

Bron: La Roche-Posay