Het belang van vitamine B12 voor ons lichaam!

We hebben het al vaker gezegd, maar vitamines zijn onmisbaar voor de goede werking van ons lichaam. Bovendien kunnen vitaminetekorten leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Twee weken geleden gaven we je al wat uitleg over vitamine C en het belang ervan voor je lichaam, vandaag is het de beurt aan vitamine B12. Ontdek samen met je online apotheker de wondere wereld van vitamine B12.

Vitamine B12

Waar er vroeger nog gedacht werd dat er maar één type vitamine B was, weten we nu wel beter. Vitamine B12 is een van de vele vitamines binnen het vitamine B-complex. Vitamine B12 (ook bekend onder de naam cobalamine) is een wateroplosbare vitamine die voorkomt in dierlijke producten, zoals vlees, vis, eieren en melk.

Vitamine B12 vervult een aantal enorm belangrijke functies in ons lichaam, namelijk:

  • De productie van DNA, de erfelijke informatie die in alle cellen van ons lichaam terug te vinden is;
  • Een goede werking van onze weerstand;
  • Een goede werking van ons zenuwstelsel;
  • Het metabolisme van foliumzuur (vroeger ook wel bekend als vitamine B11).
  • De aanmaak van rode bloedcellen, die onmisbaar zijn voor het transport van zuurstof door je lichaam.

Vitamine B12-tekort

Dankzij onze hedendaagse westerse voedingspatronen komt een tekort aan vitamine B12 tegenwoordig gelukkig niet meer veel voor, maar tekorten kunnen nog wel voorkomen bij bepaalde groepen mensen, bijvoorbeeld:

  • Vegetariërs en veganisten, omdat die weinig tot geen dierlijke producten eten;
  • Bepaalde maag-darmproblemen (zoals atrofische gastritis of de ziekte van Crohn) kunnen ertoe leiden dat de darmen minder vitamine B12 opnemen.
  • Mensen die iedere dag veel alcohol drinken en te weinig eten, kunnen ook moeilijker vitamine B12 opnemen.

Een tekort aan vitamine B12 kan onder andere leiden tot bloedarmoede en stoornissen van het zenuwstelsel, maar ook tot klachten zoals moeheid, duizeligheid, kortademigheid en hartkloppingen.

Lees voor een gezond en uitgebalanceerd dieet ook onze blogs over vitamine C, vitamine D en magnesium en bescherm zo samen met je online apotheker je lichaam tegen tekorten, voor een optimale gezondheid!