De tips van je online apotheker voor het goed gebruik van een ovulatietest

Als je zwanger probeert te worden, kan een ovulatietest je vrij precies helpen bepalen wat je meest vruchtbare dagen zijn, maar hoe gebruik je een ovulatietest eigenlijk en wanneer moet je precies beginnen testen? Ontdek het samen met je online apotheker!

Je menstruatie

De eerste dag van je menstruatiecyclus is de eerste dag van je ongesteldheid (dag 1). De ongesteldheid duurt meestal tussen drie en zeven dagen. Als je pijn hebt tijdens je ongesteldheid, zal dat meestal tijdens de eerste paar dagen van je ongesteldheid zijn. Dat komt doordat de hormonen in je lichaam ervoor zorgen dat je baarmoeder de laag afstoot die werd opgebouwd tijdens de voorbije menstruatiecyclus.

Voorbereiding op de ovulatie

Aan het begin van je menstruatiecyclus produceert je hersenen een follikelstimulerend hormoon (FSH). Dat is het belangrijkste hormoon dat betrokken is bij het stimuleren van je eierstokken om volwassen eicellen te produceren. Follikels zijn de holtes in je eierstokken die de onontwikkelde eicellen bevatten. Tijdens je menstruatie zal één follikel "dominant" worden en zal de eicel beginnen groeien. Op hetzelfde moment zal de stijgende hoeveelheid oestrogeen in je lichaam ervoor zorgen dat de baarmoederwand verdikt met voedingsstoffen en bloed. Zo heeft de bevruchte eicel alle voedingsstoffen en steun die hij nodig heeft om te groeien. Een hoog oestrogeenpeil leidt ook tot het verschijnen van vruchtbaar en "spermavriendelijk" baarmoederslijm. Dat is een dunne, gladde afscheiding waar sperma gemakkelijker door kan zwemmen en gedurende verschillende dagen in kan overleven.

De ovulatie

De hoeveelheid oestrogeen in je lichaam neemt nog steeds toe en veroorzaakt uiteindelijk een snelle stijging van een ander hormoon, het zogenaamde luteïniserend hormoon (de LH-toename). Door die LH-toename scheurt de follikel en wordt de volwassen eicel losgelaten van de eierstok, om af te dalen naar de eileider. Dat proces wordt de ovulatie genoemd.

De meest vrouwen ovuleren op een verschillende dag in de menstruatiecyclus. Jouw ovulatiedag zal variëren van cyclus tot cyclus. Sommige vrouwen kunnen een pijnscheut voelen wanneer ze ovuleren, maar velen voelen helemaal niets en niets wijst erop dat je ovuleert.

Ovulatietesten: hoe en wanneer?

Een vrouw is het meest vruchtbaar de dag van de ovulatie en de dag daarvoor. Op die twee dagen met piekvruchtbaarheid is de kans het grootst om zwanger te worden, maar je kan ook zwanger worden tijdens de dagen voor je piekvruchtbaarheid.

Als je zwanger probeert te worden, is het dus erg belangrijk dat je seks hebt op de dagen rond je ovulatie. Een ovulatietest helpt je je kansen op een natuurlijke zwangerschap te verhogen door de meest vruchtbare dagen van elke cyclus te bepalen door de wijzigingen in je luteïniserend hormoon (LH) te meten. Bovendien is een ovulatietest aanzienlijk nauwkeuriger dan de zogenaamde kalender- en temperatuurmethodes.

Wil je weten wanneer je moet beginnen testen? Op de website van Clearblue vind je een handige tool om de ideale dagen te berekenen voor het gebruik van je ovulatietest. Wij wensen je alvast veel succes met je kinderwens!

Bron: Clearblue