Onze tips voor het juiste voer voor jouw kat

Net zoals dat je goed voor jezelf zorgt en alleen het beste goed genoeg is, wil je ook alleen maar het beste voor je huisdier. En als kattenliefhebber besteed je dus ook graag wat extra aandacht aan wat je jouw favoriete viervoeter voorschotelt om je kat in optimale gezondheid te houden. Ontdek de tips van je online apotheker voor het juiste voer voor jouw kat.

Iedere kat is anders

De ene kat geniet van zijn oude dag en ligt aan één stuk door te luieren in de zon... De andere kat is jong en sluipt iedere ochtend vastberaden het kattenluikje uit, op zoek naar avontuur. Iedere kat is anders en iedere kat vraagt dan ook om individuele verzorging en voeding. Daarom is het van cruciaal belang om voeding specifiek af te stemmen op jouw kat. Daarom geven we je graag een paar tips mee voor het juiste kattenvoer:

 • Is je kater of poes gecastreerd of gesteriliseerd? Wist je dat de levensverwachting, stofwisseling en het energiepatroon van je kat drastisch veranderen na castratie of sterilisatie? Gecastreerde katten worden gemiddeld veel ouder, maar daar staat tegenover dat zijn stofwisseling trager gaat en dat je daarom wel waakzaam moet zijn voor overgewicht.
 • De leeftijd van je kat: de voedingsstoffen die je kat nodig heeft, zijn volledig afhankelijk van de levensfase waarin hij zich bevindt. Houd dus rekening met de leeftijd van je kat als je kattenvoer koopt.
 • Huiskat versus buitenkat: een kat die erg actief is, verbruikt uiteraard meer energie dan een huiskat. Ook heeft een buitenkat baat bij een sterker immuunsysteem en gezonde spieren. Let daar dus ook zeker op als je gaat winkelen.
 • Makkelijke of moeilijke eter? Heeft je kat als motto "hoe meer, hoe beter" of eet hij juist ondergemiddeld? Houd daar altijd rekening mee als je kattenvoeding uitkiest. Het ene voer is namelijk een stuk geconcentreerder qua voedingsstoffen dan het andere. Bovendien zijn er voedingen speciaal voor kieskeurige eters ontwikkeld.
 • Is je kat overgevoelig of allergisch voor bepaalde voedingsstoffen? Je kat moet goed eten zonder vervolgens last te krijgen van maag-darmklachten, huidklachten of andere gezondheidsproblemen. Let daarom zeker op de volgende zaken:
  • Ziet de vacht van je kat er goed uit of verliest hij veel haar?
  • Heeft het tandvlees van je kat een gezonde egale roze kleur?
  • Heeft je kat vaak last van diarree of overgeven?
  • Is je kat extreem vaak/langdurig in zijn kattenbak te vinden?
  • Zijn de ogen van je kat helder of juist waterig/troebel?
  • Komt je kat energiek of juist lusteloos over?
  • Vind je kat het plotseling niet meer fijn om aangehaald of opgetild te worden?

In het rek van je lokale speciaalzaak of bij je online apotheek vind je oneindig veel soorten kattenvoer. Zie je door de bomen het bos niet meer en weet je niet zeker welke voeding geschikt is voor jouw kat? Je dierenarts kan je het beste adviseren over de specifieke behoeften van jouw favoriete huisdier. Ontdek hier al onze kattenvoeding om jouw favoriete viervoeter eens lekker te verwennen.