Je online apotheker legt je de werking van antioxidanten uit

Een evenwichtige, gevarieerde en gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging zijn onmisbaar om gezond te blijven en om goed ouder te worden. Maar dat is niet alles. Om je lichaam van binnenuit te beschermen tegen huidveroudering en de schadelijke effecten van vrije radicalen mag je ook zeker niet vergeten voldoende antioxidanten uit te nodigen aan tafel!

Antioxidanten

Antioxidanten zijn chemische bestanddelen die van nature aanwezig zijn in bepaalde voedingsmiddelen. Ze helpen de cellen van ons lichaam te beschermen, gaan de schadelijke effecten van vrije radicalen tegen en helpen zo verschillende ziekten te voorkomen (hart- en vaatziekten, ontstekingen …).

Het is belangrijk om eerst te weten hoe vrije radicalen werken om het nut en de werking van antioxidanten te begrijpen. Ons lichaam haalt zijn energie uit onze voeding en uit zuurstof. Zuurstof is onmisbaar voor het leven, maar wordt in ons lichaam tegelijkertijd omgezet in stoffen die op hun beurt onze cellen kunnen beschadigen. Die zogenaamde reactieve zuurstofcomponenten vallen onze cellen aan en zijn verantwoordelijk voor het verouderingsproces van ons lichaam.

Antioxidanten (van het Latijnse oxygenium) helpen, zoals de naam het al aangeeft, ons lichaam te beschermen tegen de schade die veroorzaakt wordt door die zuurstofcomponenten. Antioxidanten hebben enorm veel voordelen voor ons lichaam, waaronder:

  • Het vertragen van huidveroudering;
  • Het verlagen van het cholesterolniveau en bijgevolg van het risico op hart- en vaatziekten;
  • Het beschermen van de ogen en het zicht door het risico op leeftijdsgebonden maculadegeneratie te beperken;
  • Het beschermen van ons lichaam tegen de gevolgen van stedelijke vervuiling;
  • Het voorkomen van bepaalde kankers.

11 antioxidanten en waar je ze vindt

Er bestaan verschillende soorten antioxidanten die allemaal hun eigen positieve eigenschappen hebben voor onze gezondheid:

  • Bètacaroteen (provitamine A): pompoen, mango, abrikoos, wortel, spinazie, peterselie;
  • Ascorbinezuur (vitamine C): sinaasappel, bessen, kiwi, mango, broccoli, spinazie;
  • Tocoferol (vitamine E): plantaardige oliën, noten, avocado, volle granen;
  • Koper: zeevruchten, mager vlees, noten, peulvruchten;
  • Selenium: zeevruchten, orgaanvlees, mager vlees, volle granen;
  • Zink: zeevruchten, mager vlees, melk, noten;
  • Mangaan: zeevruchten, mager vlees, melk, noten;
  • Flavonoïden: thee, groene thee, rode wijn, citrusvruchten, ui, appel;
  • Luteïne: mais, groene bladgroenten (spinazie, raketsla, waterkers enz.);
  • Lycopeen: tomaat, roze grapefruit, watermeloen;
  • Polyfenolen: sinaasappel, spinazie, volle granen.

Nog een kleine tip om ervoor te zorgen dat je zo veel mogelijk variatie op je bord brengt en zo veel mogelijk antioxidanten binnenkrijgt: “eet de regenboog!” De kleur van je eten zegt vaak veel over wat erin zit, dus hoe meer kleurtjes, hoe meer voedingsmiddelen! Smakelijk!