De tips van je online apotheker om stress bij je kat te verlichten

Files, deadlines, geld … hoewel je kat niet dezelfde dagelijkse zorgen heeft als haar baasje, wil dat nog niet zeggen dat ze geen last kan hebben van stress. Katten hebben controle nodig over hun omgeving om zich goed te voelen en alles wat dat gevoel van controle verstoort, kan een bron van stress zijn voor je kat en haar ongelukkig maken.

Katten en stress

Om het idee te hebben dat ze controle hebben over hun omgeving, markeren katten hun territorium zorgvuldig met feromonen (de zogenaamde kopjesferomonen). Dat gebeurt telkens wanneer je kat haar kop langs een meubel of jouw benen wrijft.

Verschillende factoren kunnen het gevoel van stabiliteit van je kat verstoren en tot stress leiden. Bijvoorbeeld, elke keer dat je de meubels verplaatst, nieuw meubilair koopt, een grote schoonmaak doet, je huis renoveert of klust in huis … Al die zaken kunnen de feromonen van je kat verwijderen, waardoor ze zich niet meer thuis voelt.

De voornaamste oorzaken van stress bij katten

De volgende gebeurtenissen kunnen ook erg stressvol zijn voor je huisdier:

  • Verhuizen: verhuizen kan erg stressvol zijn voor je kat. De plotse verandering van omgeving kan ervoor zorgen dat ze gedesoriënteerd raakt.
  • Transport, vakantie: ah, de zomer! Tijd om op vakantie te vertrekken! Hoewel iedereen van vakantie lijkt te houden, heeft je kat er gemengde gevoelens over. Katten zijn erg gehecht aan hun comfort in huis en reizen kan hun gemoed snel verstoren. (Maar dat wil niet zeggen dat ze per se thuis moeten blijven! Ontdek onze tips om veilig en in alle rust samen met Minoes op reis te vertrekken.)
  • Verlatingsangst: jouw afwezigheid kan een bron van stress zijn voor je kat. Verlatingsangst kan erg stresserend zijn voor je kat en ernstige gevolgen hebben voor haar gezondheid en welzijn (bijvoorbeeld als je haar niet mee kunt nemen op vakantie).
  • Bezoek aan de dierenarts: een recent onderzoek heeft aangetoond dat ongeveer 80% van alle baasjes merkte dat hun dier gestrest was en vaak al vanaf het vertrek van huis. De autorit, de wachtzaal en het zien van de “witte jassen” kunnen erg stresserend zijn voor je kat.
  • Harde geluiden: de stofzuiger, een onweerstorm, vuurwerk … Katten hebben een hekel aan harde geluiden en ze vluchten weg om zich op een rustige plek te kunnen verstoppen, bijvoorbeeld achter een kast of onder je bed.
  • De komst van een kind: ben je zwanger? Niet alleen jouw leven, maar ook dat van je kat zal danig overhoopgegooid worden.

Een gedesoriënteerde of gestreste kat kan ongewenst gedrag vertonen, zoals zich verstoppen, overdreven krabben, agressief gedrag (krabben of bijten), een verminderde eetlust of sproeien: in de taal van jouw kat is dat een teken van stress.

Hoe kun je kattenstress verlichten?

Ga je verhuizen, verwacht je een kindje of vertrek je op vakantie? Zorg ervoor dat je je kat altijd voldoende tijd geeft om te wennen aan iedere verandering die stress kan veroorzaken.

Neem de tijd om haar omgeving beetje bij beetje voor te bereiden, zo geleidelijk mogelijk. Zorg ervoor dat ze altijd een hoog punt heeft om de situatie te observeren (bijvoorbeeld een “kattenboom”), een klein hoekje in het huis dat van haar alleen is en waar ze zich kan terugtrekken met haar favoriete speeltje en een zacht dekentje met haar eigen geur.

Heb je het idee dat je kat niet 100% gelukkig is?

  • Zylkène is een voedingssupplement op basis van alfacasozepine, een molecule uit moedermelk met een rustgevende werking en die je kat helpt om te gaan met alledaagse stresssituaties.
  • Feliway Classic verspreidt “kopjesferomonen” van katten en helpt ze zich op hun gemak te voelen in hun omgeving. Feliway Classic maakt gebruik van de van nature rustgevende feromonen van je kat om haar te helpen om te gaan met het ritme van het moderne leven, om bij te dragen tot haar welzijn en om ongewenst gedrag, zoals sproeien, krabben, vechten en verstoppen, tegen te gaan.

Een gelukkige kat betekent een gelukkig baasje!

Bron: Feliway & Zylkène