Tips van je online apotheker voor homeopathie voor huisdieren

Als baasje wil je natuurlijk alleen maar het beste voor je huisdier. Maar wat te doen als je hond of je kat ziek is of last heeft van stress, huidaandoeningen enz.? Ben je, net als je huisdier zelf waarschijnlijk, geen fan van zware medicatie, maar kies je liever voor een alternatieve geneeswijze? Dan is homeopathie misschien wel de oplossing die je zoekt. Homeopathie kan je huisdier helpen bij het verlichten van verschillende aandoeningen, zoals huid- of gewrichtsaandoeningen, spijsverteringsstoornissen of gedragsproblemen. Ontdek het samen met je online apotheker.

Homeopathie

Homeopathie werd in de achttiende eeuw ontwikkeld door de Duitse arts Samuel Hahnemann en gaat uit van drie basisprincipes:

  • Het eerste principe is dat van de gelijksoortigheid: in de homeopathie wordt uitgegaan van similia similibus curentur (“het gelijke wordt door het gelijkende genezen”);
  • Het tweede principe is het principe van de individualisering van de patiënt in zijn algemeenheid, met een persoonlijke behandeling van iedere patiënt;
  • Ten slotte is er het principe van de potentiëring, het opeenvolgend verdunnen van de bereidingen.

Maar niet alleen voor ons als mens biedt de natuur iets tegen onze kwaaltjes, ook voor onze dierenvrienden. De veterinaire homeopathie is een relatief onbekende tak van de geneeskunde die evenwel veel te bieden heeft. Aan het begin van de negentiende eeuw testte de Franse dierenarts Guillaume Lux de homeopathische remedies van Hahnemann op paarden, met zeer positieve resultaten. In de laatste jaren zijn, mede door de recente populariteit van natuurlijke geneeswijzen, zoals fytotherapie, steeds meer baasjes overtuigd van de werking van dergelijke behandelingen voor hun huisdier.

De juiste middelen voor elke aandoening

De juiste homeopathische behandeling hangt af van verschillende factoren, zoals de fysieke klachten en de omstandigheden waarin ze optreden, het karakter van je huisdier (gestrest of een dier dat snel bang is) en zijn leefwijze en gewoonten (voorkeur voor voer, slaapplek, aantal keren dat het dier buiten is, aanleg voor bepaalde ziekten enz.). De volgende behandelingen worden het vaakst gebruikt in de ­veterinaire homeopathie:

  • Arnica 9CH: arnica is een homeopathisch middel dat ingezet kan worden bij alle fysieke en psychische trauma’s van je hond, zoals kramp, spierpijn, ontstekingen als gevolg van een schok, wonden en gevolgen van operaties, maar ook voor en na een wedstrijd of een show.
  • Gelsemium 9CH of 5CH: gelsenium werkt tegen alle pijnen, zowel fysiek (zoals spierpijn) als psychisch (bv. angst). Het middel verlicht ook de verschijnselen van stress en angst (hyperemotionaliteit, snelle hartslag en ademhaling enz.).
  • Nux vomica 9CH of 5CH: het homeopathische middel voor alle lichte spijsverteringsstoornissen, zoals een opgeblazen gevoel, braken, voedselvergiftiging en afwisselend constipatie en diarree. Nux vomica kan ook gebruikt worden voor de behandeling van de huid van je hond, bijvoorbeeld bij wonden door likken of uitslag veroorzaakt door slechte voeding.
  • Apis mellifica 9CH of 5CH: het homeopathische middel bij uitstek voor ontstekingen met oedeem, letsels door steken, beten of prikken (door insecten, maar bijvoorbeeld ook van een vaccinatie), brandwonden, allergieën, netelroos.
  • Rhus toxicodendron: doeltreffend tegen pijnlijke stijfheid van de gewrichten die verbetert door beweging, maar terugkomt wanneer je dier moe wordt. Ideaal tegen artritis en artrose die verergeren bij koud en/of vochtig weer. Ook werkzaam tegen een rode, jeukende huid en pruritus (eczeem, netelroos, dermatitis door vlooienbeten enz.);
  • Cantharis: een middel voor vies ruikende katten die overal plassen. Kan ook gebruikt worden bij cystitis (blaasontsteking), nefritis (nierontsteking) en acute pijnlijke urethritis (plasbuisontsteking) met bloedverlies.
  • Cina: voor de behandeling van klachten als gevolg van een besmetting met wormen (gewichtsverlies, huidaandoeningen, nervositeit enz.).

Heb je meer vragen over homeopathie voor je huisdier? Je dierenarts kent je huisdier goed en kan je het best uitleggen welke behandeling bij jouw dier past.

Bron: Farma-Sfeer