Tips van je online apotheker om de huid van je baby te verzorgen

Bij de geboorte is de huid van je baby nog fragiel en kwetsbaar en moet daarom goed beschermd worden. Ze heeft iedere dag een speciale verzorging nodig om haar te beschermen tegen een oncomfortabel gevoel en irritatie als gevolg van huidaandoeningen en om zacht, soepel en comfortabel te blijven. De juiste verzorging = een gelukkige baby!

De huid van je baby

Bij zijn geboorte is de huidbarrière van je baby nog niet volgroeid. Zijn huid is erg kwetsbaar en broos bij blootstelling aan dagelijkse agressies en begint zich pas beter te ontwikkelen rond de leeftijd van 2 jaar. Tussen de leeftijd van 0 en 2 jaar is de huid nog niet in staat om voldoende gehydrateerd te blijven, wat essentieel is voor de goede werking van de huidcellen. Daarom heeft ze al vanaf de eerste dagen na de geboorte een aangepaste verzorging en jouw aandacht nodig. Voor de dagelijkse verzorging is het dan ook belangrijk dat je het huidtype van je baby kunt herkennen en dat je duidelijk weet welke behoeften zijn huid heeft:

  • Een normale babyhuid voelt zacht, soepel en zijig aan en vertoont geen onregelmatigheden of tekenen van droogheid of gevoeligheid;
  • De droge babyhuid is een huid die snel vervelt en ruw en minder zacht aanvoelt;
  • De (zeer) gevoelige babyhuid heeft de neiging gemakkelijk rood te worden door dagelijkse agressies (wind, kalkhoudend water, wrijving van kleding …), wat tegelijkertijd leidt tot een onaangenaam gevoel (trekkerig gevoel, jeuk, warme huid …).

Huidirritatie

De huid van je baby heeft een unieke cellulaire samenstelling, maar is ook erg kwetsbaar: ze fungeert nog niet helemaal als beschermende barrière en kan dan ook gemakkelijk geïrriteerd raken. Er kunnen rode of droge zones en/of kloofjes verschijnen, rond de mond (vooral als je kindje een fopspeen gebruikt), in de huidplooien (hals, oksels, lies enz.), op zijn duim (als hij daarop zuigt), achter zijn oortjes of op zijn handjes, en dan vooral bij koud weer. Maar hoe kun je huidirritatie voorkomen, zijn ongemakjes verlichten en het risico op infecties vermijden?

Irritatie voorkomen:

  • Hydrateer het gezicht en het lichaam van je baby elke dag na het bad met een specifiek verzorgingsproduct dat aangepast is aan zijn tere huid;
  • Smeer, voordat je bij koud weer naar buiten gaat, de blootgestelde lichaamsdelen van je baby in met een beschermende crème;
  • Zodra je een snij- of schaafwondje opmerkt, reinig en desinfecteer het dan zorgvuldig.

Irritatie behandelen:

Melkkorstjes

Vanaf de eerste weken van zijn leven kan je baby last krijgen van kleine, gelige korstjes die vet aanvoelen, op zijn hoofdhuid en bovenaan zijn gezicht. Dat zijn de zogenaamde “melkkorstjes”, die ondanks hun naam niets met melk te maken hebben: ze zijn het gevolg van een overmatige talgafscheiding die de dode huidcellen vasthoudt op de huid en korstjes vormt. Melkkorstjes hebben ook niets te maken met een slechte hygiëne. Ongeveer twee derde van alle baby’s heeft er last van en ze zijn verder volledig onschuldig. Maar dat neemt niet weg dat ze niet echt esthetisch zijn en bovendien kunnen ze een broedplaats zijn voor bacteriën of schimmels.

Luieruitslag

Luieruitslag is een soort huiduitslag die veroorzaakt wordt door langdurig contact van de huid van je baby met een vuile luier. De billetjes van je baby zijn bijzonder gevoelig en raken gemakkelijk geïrriteerd door vochtigheid van het contact met urine en ontlasting en door de wrijving van de luier. Ze vragen dus bij elke luierwissel bijzondere aandacht. In bepaalde gevallen kan luieruitslag ook gepaard gaan met een infectie door een schimmel of een bacterie (zoals de Candida albicans). Een infectie heeft een aangepaste behandeling nodig, dus aarzel bij twijfel zeker niet om contact op te nemen met je huisarts.

En vergeet niet: de juiste verzorging = een blije baby!

Bron: Mustela