Tips van je online apotheker voor honden en katten buiten in de winter

Geen winter zonder koudegolf of sneeuwval … en één vraag komt dan steeds weer terug: kun je je trouwe viervoeter buiten laten in de winter? Hoewel honden en katten een vrij goede weerstand hebben, raden we toch aan om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen zodra het kwik onder nul zakt.

Mag je je hond of kat buiten laten in de kou?

Het lichaam van honden en katten kan veel beter tegen de kou dan dat van ons. Hun vacht is een goede beschermlaag tegen de kou en zeker als je dier van een ras is met een dikke vacht, zal de kou hem niet per se deren. Maar toch is het in de winter belangrijk om goed naar je hond of je kat te luisteren en ook om de fout niet te maken zijn weerstand tegen de kou te overschatten.

Goed gewapend tegen de kou

Hoe koudebestendig je huisdier is, hangt af van verschillende factoren:

  • Het ras van je huisdier: rassen met een lange en dichtere vacht en bepaalde rassen uit koude landen kunnen over het algemeen beter tegen de kou. Probeer dus ook te vermijden om je huisdier te scheren of zijn haar te kort te knippen in aanloop naar de winter.
  • Zijn levensstijl: een hond of een kat die regelmatig buitenkomt en meerdere uren per dag buiten doorbrengt is beter bestand tegen de kou dan een dier dat heel de dag binnen zit in een lekker verwarmd huis.
  • Zijn gewicht: hoe magerder je huisdier is, hoe minder goed hij tegen de kou kan. Maar aan de andere kant zal ook een hond of kat met overgewicht niet beter bestand zijn tegen de kou dan een dier met een gezond gewicht, omdat die vaak minder actief zijn en zich minder snel weer kunnen opwarmen.
  • Zijn leeftijd: puppy’s, jonge katjes en oudere dieren kunnen minder goed tegen de kou dan hun volwassen soortgenoten.
  • Zijn algemene gezondheid: let extra goed op als je huisdier ziek is of nog herstelt na een periode van ziekte of als hij last heeft van spier- en gewrichtsklachten zoals artrose.
  • Het type kou: net zoals wijzelf kunnen dieren beter tegen een droge kou dan tegen een vochtige kou. En ook als er een koude wind waait, zullen ze sneller lichaamswarmte verliezen. Hou het daarom bij slecht weer beter bij een korte wandeling met je hond.

Een goede winterse zorg

Als je dier in de winter buiten blijft, dan heeft hij een aangepaste verzorging nodig. En zelfs al kan hij goed tegen een droge kou, dan is hij waarschijnlijk geen fan van regen, sneeuw of wind. Voorzie daarom een permanente toegang tot een schuilplaats (bijvoorbeeld een matras in de garage) waar hij zich kan verwarmen.

En om ervoor te zorgen dat hij voldoende energie heeft om tegen de kou te kunnen, moet je ook zijn dagelijkse portie voer aanpassen. Als hij een goed deel van zijn tijd buiten doorbrengt, dan is het belangrijk om de hoeveelheid voer met zo’n 10 tot 20% te verhogen. En let er ook op dat hij altijd toegang heeft tot voldoende drinkwater.

En een jas? Zelfs al ziet het er waarschijnlijk erg schattig uit, de meeste katten houden er absoluut niet van om aangekleed te worden. En als je hond regelmatig buitenkomt en zijn vacht dik genoeg is, dan zal ook hij geen jas nodig hebben.

En denk er ten slotte nog aan om de kussentjes onder zijn poten goed te beschermen tegen sneeuw, ijzel en strooizout om de vorming van pijnlijke kloofjes te voorkomen.

In conclusie: een hond zal over het algemeen weinig last hebben van de kou en zal vaak zelfs de voorkeur geven aan de kou in plaats van een te warme omgeving. En wat je kat betreft, hoef je je ook geen zorgen te maken in de winter, maar hou die pluizenbol wel wat extra in de gaten als het erg koud wordt of als hij overdag lang buiten blijft.