De tips van je online apotheker over hoe vaak je je haar moet wassen

Als het op hygiëne aankomt, heeft iedereen zo zijn eigen regeltjes: iedere dag, twee keer per week, minder …? Hoe vaak moet je je haar eigenlijk wassen? Is het een goed idee om het elke dag te wassen? En zelfs al is er geen vaste regel, kan het kwaad om je haar dagelijks te wassen zonder je haar of je hoofdhuid te beschadigen?

Hoe vaak moet je je haar nu echt wassen?

Hoewel het antwoord hier voor iedereen anders is, is het in veel gevallen waarschijnlijk niet nodig om je haar iedere dag te wassen. In werkelijkheid hangt hoe vaak je je haar moet wassen, af van je hoofdhuid en van welk type haar je hebt: vet, dik, kroezig, droog …

Het is eerst en vooral dan ook belangrijk om de functie van je shampoo te begrijpen om beter te weten hoe vaak je je haar moet wassen. De talgklieren in je hoofdhuid produceren van nature talg, die zich verspreidt over je hoofdhuid en je haar. Om die talgproductie in evenwicht te houden en om je haar gezond te houden, moet je je haar wassen. Een hoofdhuid die meer talg produceert, moet dus ook vaker gewassen worden. Het is dus niet per se slecht om je haar iedere dag te wassen, maar houd er rekening mee dat hoe vaker je het wast, hoe meer talg je hoofdhuid produceert en hoe eerder je haar ook weer vet wordt.

  • Steil en dun haar: steil en dun haar wordt sneller vet, omdat de talg zich eenvoudiger langs de gladde lengten verplaatst, en moet dus vaker gewassen worden.
  • Ontkleurd, gepermanent, ontkruld, gekleurd haar enz.: door de behandeling is je haar poreuzer geworden, waardoor het meer talg absorbeert en minder snel vet wordt. Je kunt dus makkelijk een paar dag wachten tussen je wasbeurten. (Extra voordeel: zo blijft je nieuwe haarkleur ook langer mooi.)
  • Gekruld of kroezig haar: de talg heeft meer moeite om je haar van de wortels tot de punten te omhullen en het duurt dus ook langer voordat het vet aanvoelt. Je hoeft je haar dus ook minder vaak te wassen.

Dagelijks wassen?

Maar hoe zit het dan met de bewering “geschikt voor dagelijks gebruik” die je vaak op shampooflessen ziet? Vandaag de dag zijn de meeste shampoos speciaal ontwikkeld voor dagelijks gebruik. Bovendien dateert het idee dat een dagelijkse wasbeurt je haar uitdroogt of juist vetter maakt, van een tijd waarin shampoos nog geen zachte oppervlakteactieve stoffen en verzorgende formules bevatten. Je haar dagelijks wassen met een verzorgende shampoo die speciaal is aangepast aan jouw haartype kan dus tegenwoordig ook absoluut geen kwaad meer.

Wil je eens een keer afwisselen of je haar op een andere manier verwennen? Ontdek dan ook zeker onze tips voor plantaardige oliën en doe-het-zelfmaskers voor je haar!