Hoge bloeddruk: je bloeddruk thuis meten met de tips van je online apotheker

Hart- en vaatziekten zijn wereldwijd doodsoorzaak nummer een. Jaarlijks overlijden meer mensen aan hart- en vaatziekten dan aan welke oorzaak dan ook. Op 29 september is het de Internationale Dag van het Hart, tijd om eens stil te staan bij de gevaren van een hoge bloeddruk. Je online apotheker geeft je uitleg over je bloeddruk, hart- en vaatziekten en zelf je bloeddruk meten.

Hart- en vaatziekten, voorkomen is beter dan genezen!

Hart- en vaatziekten, zoals hartinfarcten, angina pectoris, een beroerte of een hersenbloeding, zijn de meest voorkomende doodsoorzaken. Maar ook voor wie een hartinfarct of een hersenbloeding niet dodelijk is, kan de levenskwaliteit er toch sterk op achteruitgaan. Zo kun je bijvoorbeeld (gedeeltelijk) verlamd of bedlegerig worden of kun je er spraakproblemen aan overhouden.

De meeste hart- en vaatziekten kunnen worden voorkomen door het aanpakken van risicofactoren, zoals tabaksgebruik, ongezonde voeding en overgewicht, gebrek aan lichaamsbeweging en overmatig gebruik van alcohol. Voor mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten (hoge bloeddruk, diabetes, verhoogd cholesterolniveau of eerdere klachten) zijn vroegtijdig onderzoek en voortdurende begeleiding met advies en/of medicijnen ook noodzakelijk.

Een (te) hoge bloeddruk

Ruim 20% van de bevolking en ongeveer de helft van alle personen van 70 jaar of ouder hebben last van een hoge bloeddruk (ook wel hypertensie genoemd). Wereldwijd heeft ongeveer een miljard mensen een te hoge bloeddruk en dat aantal zal tegen 2025 naar schatting met meer dan 50% toenemen.

Een te hoge bloeddruk belast je hart en je bloedvaten. Die belasting leidt op haar beurt weer tot een vergroting van de hartkamers en veroorzaakt schade aan de bloedvaten die je hart voorzien van bloed. Daarnaast kan een verhoogde bloeddruk leiden tot hersenbloedingen en schade aan vitale organen, zoals je lever, je nieren en je longen.

Ondanks al die gevaren voor de gezondheid wordt hypertensie vaak ook wel "de stille moordenaar" genoemd, omdat veel mensen met een hoge bloeddruk er niets van merken en daarom vaak pas medische hulp zoeken als het eigenlijk al te laat is.

De risico's

In principe loopt iedereen het risico op een verhoogde bloeddruk. En hoewel de meeste mensen wel ooit in hun leven een hoge bloeddruk zullen krijgen, lopen sommige mensen meer risico op het ontwikkelen van chronische (langdurige) hoge bloeddruk. De voornaamste oorzaken van een hoge bloeddruk zijn:

  • Roken;
  • Overmatig alcoholgebruik;
  • Emotionele stress;
  • Slechte eetgewoonten;
  • Weinig lichaamsbeweging;
  • Overgewicht.

Hoewel een hoge bloeddruk meer voorkomt bij ouderen, kan iedereen, ongeacht de leeftijd, er mee te maken krijgen. Daarom is het belangrijk om al vanaf een jonge leeftijd regelmatig je bloeddruk te controleren.

Thuis je bloeddruk meten

Het goede nieuws is dat een hoge bloeddruk relatief eenvoudig voorkomen kan worden. Regelmatig thuis je bloeddruk meten, met een digitale bloeddrukmeter, is een belangrijk onderdeel van het voorkomen van hypertensie. Zo krijgen jij en je dokter een goed beeld van je gezondheid en van eventuele risico’s.

En misschien heb je al eens gehoord van het “wittejasseneffect”? Zelfs al is het onbewust, maar wanneer je een dokter ziet, ben je automatisch toch een beetje gestrest en zal je bloeddruk iets hoger liggen dan normaal. Als je in alle rust thuis je bloeddruk kunt meten, dan krijg je nauwkeurigere resultaten. Veel dokters raden juist om die reden aan om een eigen bloeddrukmeter aan te schaffen.

Dus neem deze zaterdag op Internationale Dag van het Hart een eerste stap naar een gezonde bloeddruk en een gezonder leven!

Bron: Omron