De lente en je haar: onze tips tegen seizoensgebonden haaruitval

Niet iedereen is ieder jaar weer even blij met de komst van de lente ... Want waar de meesten onder ons het voorjaar associëren met de terugkeer van de zon, de bloemen en de vogels, tellen anderen angstvallig de haren op hun kussen. Lente staat net als herfst namelijk synoniem voor haaruitval. Ontdek samen met je online apotheker de invloed van de seizoenen op je haar en de juiste verzorging!

Je haar begrijpen

Om te kunnen begrijpen waarom je haar uitvalt, is het belangrijk om te begrijpen hoe je haar functioneert. Je hoofdhuid bevat zo'n honderdduizend haarfollikels, kleine fabriekjes die je haren produceren. In elke follikel zitten de stoffen die verantwoordelijk zijn voor de groei van het haar. Een haarfollikel ontwikkelt zich in een cyclus van drie fasen: een groeifase, een korte regressie- of overgangsfase en een rustfase, waarin hij zijn haar verliest en in "stand-bymodus" gaat. Na twee maanden tot een jaar wordt de follikel weer actief en begint de cyclus van voren af aan.

Haaruitval

In medische termen heb je last van haaruitval als je meer dan honderd haren per dag verliest, met als resultaat dat voornamelijk de hoeveelheid haar sterk afneemt. Haaruitval kan ontstaan door verschillende factoren die de haargroeicyclus beïnvloeden, waardoor de haargroeiperiode korter is en een haar eerder uitvalt.

Het belang van een gezonde hoofdhuid

Een gezonde en volle haardos begint bij een gezonde haaraanzet. Je hoofd heeft meer dan tweehonderd zenuwuiteinden per vierkante centimeter en is een van de meest gevoelige delen van je lichaam. Het is dus belangrijk om je bewust te zijn van het effect dat negatieve factoren, zoals de verhoogde activiteit van de zon in de lente, kunnen hebben op de gezondheid van het haar. Simpel gezegd, een goed verzorgde hoofdhuid stimuleert de groei van gezonde, nieuwe haarfollikels.

De invloed van de lente op je haar

Hoe blij we zelf ook zijn met de terugkeer van de lente, de zon en de aangename temperaturen, voor je haar is dat helaas anders. Veel mensen hebben in de lente last van zogenoemde seizoensgebonden haaruitval en een dunner wordende haarmassa. Wetenschappers wijzen met de beschuldigende vinger naar de zon, die invloed zou hebben op je hormonen en die het aantal haarfollikels dat zich in rusttoestand bevindt, hoger maakt. Onder normale omstandigheden bevindt 90 à 95% van de haarfollikels zich gelijktijdig in de groeifase en is de resterende 5 à 10% inactief, waardoor je zo'n vijftig tot honderd haren per dag zult verliezen, een aantal dat in de lente dus aanzienlijk hoger kan zijn.

Evalueer de situatie

Allereerst is het belangrijk om te bepalen of je haar wel of niet uitvalt. Tientallen haren in je kam of borstel zijn niet alarmerend, maar als er hele plukken haar op je kussen liggen, wordt het toch wel tijd om er iets aan te doen. Vooral voor vrouwen is het zaak om onderscheid maken tussen uitgevallen haren en afgebroken haren van droog lang haar dat breekbaar geworden is.

Gelukkig is seizoensgebonden haaruitval tegen te gaan met de juiste producten. Het Franse beautymerk Vichy ontwikkelde daarvoor zijn gamma Dercos, een lijn haarverzorgingsproducten die speciaal zijn ontwikkeld voor mannen en vrouwen met een lage haardichtheid, zoals een behandeling voor dagelijks gebruik om de slapende haarfollikels te activeren en om de microcirculatie te verbeteren en de haargroei te reactiveren.

Langzaam maar zeker

Een kleine tip: verwacht niet direct resultaten. Haar heeft tijd nodig en ongeacht welke behandeling je ook kiest, de eerste resultaten zullen pas na drie maanden zichtbaar zijn. Geduld is dus een schone zaak in dit geval!

Bron: Vichy