Tips van je online apotheker om je huisdier te beschermen tegen parasieten

Eerder deze week gaven we je al een paar tips om jezelf en je kinderen te beschermen tegen tekenencefalitis, maar ook je huisdieren lopen in de warme maanden een verhoogd risico om met parasieten, zoals teken, vlooien of wormen, thuis te komen. Je online apotheker helpt je je favoriete viervoeter te beschermen en legt uit wat je moet doen als ze toch besmet zijn.

Preventieve bescherming tegen parasieten

In tegenstelling tot wat velen denken, werkt een behandeling tegen parasieten het best als je die het hele jaar door voortzet. Hoe groot het risico op parasieten is dat je huisdier loopt, hangt sterk af van zijn leefomstandigheden. Zo is het risico bij een poes die nooit buiten komt aanzienlijk kleiner dan bij een hond die vaak buiten speelt in velden en bossen en in contact komt met wilde of zwerfdieren. De meest voorkomende parasieten die het op jouw huisdier gemunt hebben, zijn vlooien, teken en wormen:

Vlooien

Vlooien lijken misschien onschuldig, omdat ze “alleen maar” wat jeuk veroorzaken, maar ze kunnen nog meer nadelige gevolgen hebben. Zo zijn sommige honden of katten allergisch voor vlooien, met name voor het speeksel van de vlo. De jeuk is dan heel heftig en hun huid wordt enorm rood. In erge gevallen kan zelfs één enkele vlo al voldoende zijn voor een allergische reactie. Meerdere vlooienbeten kunnen dan wondjes veroorzaken, die op hun beurt weer kunnen ontsteken.

Daarnaast kunnen vlooien ook besmettelijke ziektes en bacteriën overdragen, doordat ze van het ene dier naar het andere springen. Ook hebben veel vlooien eitjes van lintwormen in zich, dus als je kat of je hond een vlo binnenkrijgt, bijvoorbeeld door zijn vacht te likken, loopt hij het risico om een lintworm te krijgen.

Tip: ontvlooi je huisdier het hele jaar door, want vlooien zijn ook in de winter actief.

Teken

Teken komen voor in zowat heel Europa en kunnen verschillende vervelende ziektes overbrengen. Een tekenbesmetting is seizoensgebonden met pieken in het voor- en najaar. Teken zoeken voor elke fase van hun levenscyclus een nieuwe gastheer vanuit laag struikgewas of gras. Volgezogen vrouwelijke teken zijn eenvoudig te zien op je huisdier, maar de iets kleinere mannelijke teken en niet-volgezogen vrouwtjes zijn een stuk moeilijker zichtbaar.

Tip: verwijder zichtbare teken zo snel mogelijk met een tekentang. Daarnaast is een behandeling met een tekendodend middel (acaricide) aan te raden, omdat sommige teken, en dan vooral de kleine larven en nimfen, moeilijk zichtbaar zijn.

Wormen

Ten slotte zijn er nog verschillende interne parasieten, zoals hartwormen, lintwormen en longwormen. Katten zijn minder gevoelige voor een infectie met wormen dan honden. De meeste infecties zijn het gevolg van het eten van uitwerpselen of wilde dieren, zoals muizen of slakken, en besmetting door muggen, die eitjes van de wormen met zich meedragen. Bovendien kunnen puppy’s besmet worden in de baarmoeder of via de moedermelk.

Lichte infecties hebben vaak weinig gevolgen voor het dier, maar ergere infecties kunnen leiden tot maag-darmklachten (lintwormen) of ontsteking en obstructie van de long- en hartslagaders (long- en hartwormen). Bovendien kan een besmetting in sommige gevallen overgedragen worden op mensen (voor ons zijn de risico’s van een wormeninfectie een stuk ernstiger).

Tip: ontworm je huisdier regelmatig:

  • Puppy’s: op 2, 4, 6 en 8 weken, daarna maandelijks tot ze een halfjaar oud zijn.
  • Kittens: op 3, 5 en 7 weken, daarna maandelijks tot ze een halfjaar oud zijn.
  • Lacterende dieren: tegelijk met hun zogende puppy’s/kittens.
  • Overige dieren: minimaal vier keer per jaar, bij voorkeur maandelijks in een gezin met jonge kinderen.

Je huisdier beschermen zonder pesticiden

Zoals altijd is ook hier voorkomen beter dan genezen. Probeer dus in plaats van een vervelende vlooienuitbraak of tekenbeet te behandelen ervoor te zorgen dat die vervelende beestjes uit de buurt blijven, bijvoorbeeld met een hanger aan zijn halsband die ultrasone impulsen uitzendt om parasieten op afstand te houden.

En mocht het toch te laat zijn, dan wil je natuurlijk alleen maar het beste voor je huisdier. Waarschijnlijk kijk je al snel huiverig naar de chemische ingrediënten in veel antivlooienbehandelingen. Gebruik daarom liever een alternatief zonder chemicaliën en pesticiden, zoals een shampoo of een behandeling die het ongedierte immobiliseren.

Zo kan jouw favoriete viervoeter veilig buiten komen, zonder dat hij ten prooi valt aan die vervelende parasieten!