De juiste voeding om je huid voor te bereiden op de zon

Dat mooie bruine vakantiekleurtje heel het jaar door, dat is iets waar menig persoon van droomt! Vergeet de zonnebank en je tube zelfbruiner, want een mooie bruine kleur begint vanbinnen! De juiste voeding is je ideale bondgenoot om je huid van binnenuit voor te bereiden op de zon. Ontdek het samen met je online apotheker!

Voeding rijk aan bètacaroteen

Bètacaroteen is een pigment dat we terugvinden in bepaalde vruchten en groenten. Net zoals de zon stimuleert bètacaroteen de aanmaak van melanine in je huid, die op haar beurt weer verantwoordelijk is voor dat mooie bruine kleurtje. Bovendien is bètacaroteen een antioxidant en beschermt het je huid. Groente met bètacaroteen eet je bij voorkeur rauw en goed rijp, bijvoorbeeld in een salade of als sap.

Voedingsmiddelen rijk aan bètacaroteen zijn onder andere wortelen, zoete aardappelen, pompoen en suikermeloen, maar ook groene groenten, zoals sla, spinazie en rucola.

Voeding rijk aan vitamine A

Vitamine A is een heus schild tegen de slechte invloeden van uv-stralen. Vitamine A komt voornamelijk voor in vette voedingsmiddelen, zoals vlees en bepaalde vissoorten. Vitamine A helpt bij het vernieuwen van je huid en versnelt het bruinen.

Voedingsmiddelen rijk aan vitamine A zijn onder andere wortelen, verse rode tonijn, erwtjes, veldsla en eieren.

Voeding rijk aan vitamine E

Blootstelling aan de zon droogt je huid uit en kan fijne lijntjes rimpels veroorzaken. Vitamine E helpt de cellen van je huid te beschermen en tekenen van huidveroudering tegen te gaan.

Voedingsmiddelen rijk aan vitamine E zijn onder andere amandelen, avocado, druivenpitolie, kiwi, makreel en gember.

Voeding rijk aan antioxidanten

Uv-stralen produceren vrije radicalen die je huid kunnen oxideren en beschadigen. Gelukkig kan je huid die vrije radicalen tegengaan met behulp van bepaalde micronutriënten. Voorbeelden van antioxidanten zijn selenium, zink, lycopeen en vitamine C.

Voedingsmiddelen rijk aan selenium zijn onder andere paranoten, varkens-, runds- en kalfsniertjes, octopus, kabeljauw en zalm. Zink vinden we dan weer terug in oesters, bonen en lendestuk en lycopeen bijvoorbeeld in tomaten en watermeloen. Vitamine C komt ten slotte onder andere voor in gele paprika, sinaasappelsap en kiwi's.

Water drinken

Het grootste gevaar van blootstelling aan de zon blijft uitdroging. Zelfs zonder dat je merkt dat je dorst hebt, verliest je lichaam vocht en is het dus belangrijk dat je regelmatig drinkt. Probeer ook industriële vruchtensappen en frisdranken te vermijden, omdat die vaak veel suiker, bewaarmiddelen en zoetstoffen bevatten. Bovendien hebben sommige dranken, zoals koffie en alcoholische dranken, een vochtafdrijvende werking.

Gemiddeld verliezen we zo'n tweeëneenhalve liter water per dag, maar in de zomer kan dat meer zijn door de zon. Aangeraden wordt om minstens iedere twee uur een halve liter water te drinken als je gaat zonnen, om te voorkomen dat je huid uitdroogt, maar ook om hoofdpijn tegen te gaan en je energie op peil te houden.

Tips om beter te bruinen

Tijdens de lange wintermaanden verliest je huid langzaam maar zeker haar kleur. Als je jezelf weer meteen volop in de zon gooit, vergroot je het risico dat je verbrandt of dat je huid ongelijk bruint. Het is daarom beter om langzaamaan te beginnen, zo'n twintig minuten per dag om je huid weer aan de zon te laten wennen. Vermijd - zeker in het begin - de piekuren tussen 12 uur en 4 uur 's middags en draag altijd een goede zonnebril en een pet of een hoed. En uiteraard blijft je zonnecrème, ongeacht je dieet, onmisbaar! Wil je je huid nog een beetje extra helpen? Een voedingssupplement kan net datgene zijn wat je huid nodig heeft.

En zelfs na de zomer of zonder dat je in de zon komt, is het belangrijk om je zomerse dieet verder te zetten om dat natuurlijke bruine kleurtje zolang mogelijk te behouden. Niets gaat vanzelf, maar met een paar eenvoudige regeltjes zul je merken dat je al een heel eind komt!