Tips van je online apotheker om je matras op tijd te vervangen

Je matras is het belangrijkste onderdeel van je slaapkamer. En je matras op tijd vervangen kan de kwaliteit van je slaap aanzienlijk verbeteren. Je slaapt beter of slechter naargelang je matras goed bij je past of niet. En hoe beter je slaapt, hoe beter je je ’s ochtends voelt en hoe meer energie je overdag hebt. Een goede matras is dus onmisbaar. Maar hoe weet je wanneer je je matras moet vervangen en waar moet je op letten? Je online apotheker bezorgt je een goede nachtrust!

Je matras

Je matras is een van de meest gebruikte voorwerpen in huis. Maar hoe lang gaat een matras eigenlijk mee? Als je al een lange tijd op dezelfde matras slaapt, dan is het vaak lastig om te beoordelen of de kwaliteit nog goed is. Vaak weet je pas dat je niet goed sliep zodra je een nieuwe matras hebt. Met de jaren en door het dagelijks gebruik nemen de ondersteunende eigenschappen van je matras af. Een goede richtlijn om aan te houden voor de levensduur van een matras is acht tot tien jaar. Daarnaast ben je zelf uiteraard de belangrijkste graadmeter. Want als je weet waar je op moet letten, dan kun je zelf beoordelen of jouw matras aan vervanging toe is:

  • Fysieke klachten: je kunt aan je lichaam merken dat je matras niet meer voldoet als je niet meer goed ligt of als je ’s nachts regelmatig wakker wordt, maar bijvoorbeeld ook als je ‘s ochtends last hebt van stijfheid of van pijn aan je nek of je rug.
  • Je matras voldoet niet meer: je kunt ook aan de matras zien of voelen dat hij aan het einde van zijn levensduur is. Wanneer er kuilen in je matras zitten, is het tijd om hem te vervangen. Daarnaast kan je behoefte veranderen. Je wilt bijvoorbeeld liever een dunnere of dikkere of een hardere of zachtere matras.

Onderhoud van je matras

Om te voorkomen dat je je matras voor zijn gemiddelde levensduur moet vervangen, is het belangrijk om hem op de juiste manier te onderhouden. Matrassen worden altijd een beetje vochtig, omdat je tijdens het slapen zweet. Het beste is om na het opstaan je dekbed dubbelgevouwen op het voeteneind van je bed te leggen, zodat je matras goed kan luchten. Een goed onderhoud voor een langere levensduur:

  • Verlucht je kamer iedere dag, zelfs in de winter.
  • Maak je bed niet op vanaf dat je ’s ochtends opstaat, maar wacht zo’n drie uur om het vocht van de afgelopen nacht te laten verdampen.
  • Draai je matras regelmatig om om beide kanten te gebruiken en wissel ook regelmatig van hoofd- en voeteneind.
  • Als je de hoes van je matras kunt halen, vergeet dan niet om die ook regelmatig te wassen. Als de hoes van je matras niet los kan, dan raden we aan om een beschermende hoes te gebruiken die in de wasmachine kan.

En lees voor dat je vanavond gaat slapen ook nog even snel onze tips voor een goed slaapritme. Welterusten!