Je baby knuffelen? Doen!

Het krijgen van een kindje is een onvergetelijke ervaring voor jullie als ouders en het begin van een lang avontuur voor je baby. Je baby groeide in de buik van zijn mama, ver weg van alle rumoer van de buitenwereld, en plotseling bevindt hij zich in een nieuwe wereld vol stemmen en vreemde gezichten. Om hem gerust te stellen en om hem voorzichtig te laten wennen aan zijn nieuwe omgeving heeft je baby vooral behoefte aan fysiek contact van zijn ouders. Je online apotheker legt uit waarom.

Je baby knuffelen? Doen!

De vraag wordt wel vaker gesteld of het goed of slecht is voor de ontwikkeling van een baby als je hem te vaak vastpakt. Als je je schuldig zou voelen, omdat je je kleintje te graag knuffelt, geen probleem! Recente studies hebben aangetoond dat knuffelen en strelen goed zijn voor de ontwikkeling van je baby. 

Voor je baby is niets zo geruststellend als het voelen van de zachte aanraking van zijn papa of zijn mama. De huid is het grootste orgaan van het menselijke lichaam en terwijl het zicht, het gehoor en de reukzin van je kindje zich nog ontwikkelen, is zijn huid al bijzonder gevoelig voor prikkels van buitenaf. De huid beschermt ons tegen warmte, koude en invloeden van buitenaf en onze tastzin en natuurlijke gevoeligheid zijn ook onze rechtstreekse link met de buitenwereld. Dus als je je baby knuffelt of kust, is het alsof je hem “ik hou van je” toefluistert, woorden zonder woorden die je baby perfect begrijpt! 

Uit de studies bleek dat hoe meer contact baby’s hebben met hun ouders, hoe meer hun hersenfuncties werden gestimuleerd. De eerste drie maanden zijn cruciaal voor de ontwikkeling van de hersenen, dus vooral in die periode is het belangrijk om hem vast te pakken, te knuffelen, je lichaamswarmte te laten voelen en te kussen. 

Het resultaat: alle kleine gestes van tederheid en affectie hebben enkel positieve aspecten op de ontwikkeling van je baby en een langdurige blootstelling aan lichamelijk contact helpt bij de ontwikkeling van zijn tastzin, een fundamenteel zintuig voor het ontwikkelen van socio-emotionele banden en bij het leren. Fysiek contact, en dan vooral huid-op-huidcontact door de ouders, is een van de belangrijkste dingen die je kunt doen voor je baby.

Dus aarzel niet en knuffel je kindje, het is goed voor hem!