Wapen jezelf tegen je allergieën!

De lente is het seizoen van de liefde, van de zon die eindelijk terug in het land is, en gewoon van vrolijk zijn en je goed voelen. Maar helaas is de lente ook het seizoen van allergieën, zoals hooikoorts. De verhoogde concentraties aan pollen in de lucht irriteren je luchtwegen en je slijmvliezen en zorgen voor rode en tranende ogen, een lopende of verstopte neus en niesbuien. Niet echt de manier waarop je de lente wil doorbrengen. Daarom geeft je online apotheker je graag een paar tips om de lente door te komen.

Hooikoorts

Hooikoorts is een vorm van allergische rhinitis die gekenmerkt wordt door een allergie voor stuifmeel of pollen van planten (vooral gras- en boomsoorten). De pollen worden via de wind verspreid en komen zo in je luchtwegen terecht, met alle gevolgen van dien. In tegenstelling tot allergieën zoals huisstofmijtallergie, is hooikoorts seizoensgebonden en steken de ergste symptomen de kop op in het voorjaar.

Omdat niet iedereen even allergisch is voor alle pollensoorten en omdat verschillende planten en bomen in verschillende maanden bloeien, geven we je ook graag even een overzicht van de grootste veroorzakers van hooikoorts en in welke maand ze bloeien in onze handige pollenkalender.


Pollenkalender

Kruisallergie

Maar helaas houdt het voor de mensen die last hebben van hooikoorts, daar vaak nog niet bij op. Want naast de gewone symptomen van hooikoorts krijgen ze ook vaak last van een voedselallergie, of een zogenaamde kruisallergie. Er is sprake van een kruisallergie of kruisallergische reactie als iemand allergisch wordt voor een bepaalde stof en vervolgens ook allergisch reageert op een andere stof met een vergelijkbaar allergeen. Bekende voorbeelden van kruisallergieën hangen dan ook vaak samen met pollen en hooikoorts. Zo kan een allergie voor berkenpollen bijvoorbeeld leiden tot een allergie voor appels, peren en kersen, een allergie voor bijvoetpollen kan op haar beurt dan weer leiden tot een allergie voor bepaalde groenten, zoals wortels en selderij, en bepaalde kruiden, zoals koriander en komijn, en kunnen graspollen een allergie voor onder andere granen, tomaat of meloen veroorzaken.

Een dergelijke allergie wordt ook wel het oraal allergiesyndroom genoemd, omdat het in eerste instantie vooral de mond en de keel aantast. De meest voorkomende symptomen van het oraal allergiesyndroom zijn vergelijkbaar met die van hooikoorts en treden meestal nagenoeg onmiddellijk op, al kan het soms ook wel tot een uur duren voordat je iets merkt

  • Jeuk en een brandend gevoel ter hoogte van de lippen, de mond en de keel;
  • Tranende en jeukende ogen;
  • Een loopneus;
  • Niezen.

Weet je niet zeker of je last hebt van hooikoorts? Of misschien heb je wel een kruisallergie? Je huisarts of je online apotheker geven je graag wat meer informatie. Zo kun jij deze lente weer opgelucht ademhalen!