Een medische psoriasisbehandeling kan worden aangevuld met dagelijkse gewoonten die de levenskwaliteit verbeteren.

Volg de 10 tips van La Roche-Posay!

 

 

Tip 1: hydrateer voortdurend

Een psoriasishuid moet heel goed worden gehydrateerd. Dep je huid na het baden of douchen altijd zachtjes droog met een handdoek (irriteer de huid niet door te wrijven!) en smeer je lichaam vervolgens volledig in met een hydraterend product, zoals La Roche-Posay Iso-Urea MD.

En omdat je lichaam ook van binnenuit gehydrateerd moet blijven, drink je minstens 1,5 liter water per dag.

Tip 2: vermijd stress

Stress is zowel een veroorzaker van het opvlammen van de ziekte als een gevolg ervan. Stress onder controle houden kan de levenskwaliteit aanzienlijk verhogen. Activiteiten zoals yoga, relaxatietherapie en massage zijn zeker het proberen waard!

Tip 3: krab je buurman

Krabben irriteert de huid, met als gevolg: nog meer zin om te krabben. Hydraterende producten en thermale sprays , zoals die van La Roche-Posay, kunnen de jeuk verminderen.

De neiging tot krabben is echter ook van psychologische aard en kan onderdrukt worden door stof, zacht speelgoed of iemand anders te krabben.

Tip 4: ontspan in bad

Dagelijks een bad nemen helpt plaques verwijderen door de natuurlijke huidschilfering te bevorderen. Gebruik wel een milde zeep en vermijd te heet water.

Tip 5: zeg tabak vaarwel

Een veroorzakende factor of een reactie op de stress die de ziekte veroorzaakt? Onderzoekers hebben vastgesteld dat veel psoriasislijders roken. Als je weet dat tabak een uitbraak van psoriasis kan veroorzaken of verergeren, dan is stoppen met roken eigenlijk de enige keuze, ook al valt het zwaar…

Tip 6: geniet van de zon (met mate)

Zonnebaden, waarbij om de twee uur een zonnecrème met hoge beschermingsfactor wordt aangebracht, kan laesies helpen genezen. Blijf echter niet te lang in de zon, want als je verbrandt kan dat een tegenovergesteld effect tot gevolg hebben.

Tip 7: bescherm jezelf in de winter

De huid krijgt het in de winter zwaar te verduren. Enerzijds door het uitdrogend effect van de kou, maar anderzijds ook door irritatie van bijvoorbeeld wollen stoffen, met jeuk als gevolg. Draag daarom altijd een T-shirt onder een trui en handschoenen gevoerd met zijde en hydrateer nóg meer dan gewoonlijk.

Tip 8: doe aan sport

Wie aan sport doet en gezond leeft, gaat zich ook beter voelen. Sport helpt je gewicht onder controle houden (overgewicht kan psoriasis verergeren). Het versterkt ook het immuunsysteem voor een gezonder organisme. En ten slotte is regelmatige lichaamsbeweging ook een uitstekende manier om stoom af te blazen, grenzen te verleggen en het hoofd leeg te maken zodat je rustiger wordt. Let wel op dat de huid niet wordt geïrriteerd door wrijving.

Tip 9: probeer een behandeling uit zoals je kleding past

Het vinden van een geschikte psoriasisbehandeling neemt soms wat tijd in beslag. Vraag je dermatoloog dus gerust om je behandeling aan te passen of te wijzigen. Als vuistregel kan men stellen dat een behandeling nooit lastiger mag zijn dan psoriasis zelf. Wees ook geduldig en volg de behandeling stipt, ook al is dat niet altijd makkelijk. Een psoriasisbehandeling onderbreken kan plaques verergeren. In een remissiefase verhoogt dat de kans op terugval.

Tip 10: waarom is het niet te genezen?

Thermale kuurbehandelingen kunnen bijzonder heilzaam zijn voor wie aan psoriasis lijdt. Naast de weldadige effecten van het water zelf, kom je er meer te weten over huidverzorging en leer je bovendien ook lotgenoten kennen.

Sommige ziektekostenverzekeraars hebben zelfs een (gedeeltelijke) vergoeding in hun verzekering opgenomen. Vraag dit na met je verzekeraar.

 

Wil je meer weten over psoriasis en hoe je hier het best mee omgaat? Neem dan een kijkje op deze website.

Bron: La Roche-Posay