De tips van je online apotheker tegen vaginale droogheid

Veel vrouwen denken dat vaginale droogheid abnormaal is, waardoor ze er niet of nauwelijks over praten en onnodig last hebben van pijnlijke klachten. En of je vaginale droogheid nu het gevolg is van de menopauze, van het feit dat je borstvoeding geeft of medicijnen neemt of veroorzaakt wordt door stress, ze is een heuse handicap. Bovendien beseffen veel vrouwen die er last van hebben, niet goed dat er een oplossing bestaat voor hun probleem. Vaginale droogheid is een veelvuldig voorkomend verschijnsel, dat door het gebruik van een intiem glijmiddel eenvoudig kan worden verholpen.

Vaginale droogheid

Vaginale droogheid is geen abnormaal verschijnsel. Uit onderzoek blijkt dat 37% van alle vrouwen regelmatig last heeft van vaginale droogheid. Het probleem kan zich voordoen op iedere leeftijd, variërend van een licht ongemak tot een langdurige pijnlijke situatie. Bij vaginale droogheid wordt onvoldoende vocht aangemaakt waardoor de slijmvliezen in de vagina geïrriteerd kunnen raken met een branderig gevoel of pijn in de vagina als gevolg, bijvoorbeeld tijdens het vrijen. Ook kan de vagina kwetsbaarder worden voor infecties, zoals vaginale schimmelinfecties. Vaginale droogheid kan door verschillende factoren veroorzaakt worden:

  • Een geringe seksuele opwinding: doordat sommige vrouwen vrijen zonder dat ze daar zin in hebben, kan vaginale droogheid ontstaan. In een aantal gevallen geeft dat irritatie aan de ingang van de vagina. Door die pijn kan zelfs een angst voor pijn ontstaan, waardoor sommige vrouwen niet meer seksueel opgewonden geraken en in een soort van vicieuze cirkel geraken.
  • Na de menopauze: wanneer de menopauze een feit is, neemt automatisch je aanmaak van oestrogeen af. Daardoor wordt het slijmvlies van je vagina dunner en droger.
  • Tijdens de borstvoedingsperiode: de periode voor of na een bevalling gaat dikwijls gepaard met hormonale veranderingen. Een resultaat van die verandering kan een afname van de vaginale vochtafscheiding zijn.
  • Bij vermoeidheid en stress: vermoeidheids- en stresssituaties zijn niet bevorderlijk voor de aanmaak van lichaamsvocht. De gevolgen kunnen droge ogen en een droge mond zijn, maar ook een droge vagina.
  • Bij medicijngebruik: medicijnen zoals antidepressiva, antihistaminica, vasodilatoren, diuretica en medicijnen tegen urine-incontinentie gaan de aanmaak van lichaamsvocht tegen.
  • Bij chronische ziekten en aandoeningen: chronische ziekten en aandoeningen kunnen de conditie van het vaginale slijmvlies beïnvloeden. Ziektes waarbij die klachten vooral optreden, zijn diabetes, het syndroom van Sjögren, endometriose en nierziekten. Ook medische behandelingen kunnen klachten van vaginale droogheid geven, zoals chemokuren of een behandeling tegen hemodialyse.

Lubrilan, een puur glijmiddel voor plezier en bij probleempjes

Glijmiddel … hoewel het niet dagelijks op ons winkellijstje staat, komt het toch voor iedere vrouw wel ooit van pas, of je nu in je menopauze zit, zwanger bent of glijmiddel puur voor je plezier gebruikt. Wanneer je last hebt van vaginale droogheid of pijn bij het vrijen, dan is Lubrilan jouw redder in nood. Lubrilan is een glijmiddel op waterbasis en werd speciaal ontwikkeld om probleempjes bij het vrijen op te lossen op een efficiënte en eenvoudige manier.

Lubrilan is ontwikkeld volgens een zeer eenvoudige formule met slechts twee ingrediënten (glycerine en hydroxyethylcellulose) en doet dus wat het moet doen zonder overbodige stoffen (geen smaakjes of geurtjes dus). Dankzij de zuivere samenstelling wordt Lubrilan dan ook goed verdragen door de meeste vrouwen en wordt het product ook aanbevolen door gynaecologen en seksuologen.

Bovendien is Lubrilan een glijmiddel op waterbasis. Dat wil zeggen dat het een neutrale pH-waarde heeft en bij jou “down there” dus helemaal niets zal verstoren. Ook tast het condooms niet aan (niet onbelangrijk als je niet voor verassingen wil komen te staan). Wil je dan weer wel graag zwanger worden, ook dan is het een ideaal product, omdat het namelijk geen hormonen bevat of contraceptieve eigenschappen heeft.

Vaarwel droogheid

Wanneer gebruik je een intiem glijmiddel? Sommige vrouwen gebruiken glijmiddel puur voor het plezier. Maar daarnaast krijgt zo goed als iedere vrouw wel ooit in haar leven te maken met vaginale droogheid, met seksuele ongemakken tot gevolg. En dan kan een glijmiddel wonderen verrichten. Lubrilan veroorzaakt geen irritatie en doet het wat het moet doen. Succes verzekerd!

Let wel: het gebruik van Lubrilan neemt de oorzaak van een droge vagina niet weg. Als de klachten blijven bestaan of regelmatig terugkeren, dan is het verstandig om eens langs je arts te gaan.

Bron: Pannoc