Migraine: helaas niet te genezen, gelukkig wel te voorkomen!

Migraine is een vervelende aandoening die niet te genezen is, maar gelukkig wel redelijk goed te voorkomen. Door je gewoontes en je dieet goed in de gaten te houden, kun je de uitlokkende factoren leren kennen en herkennen en kun je zo je migraineaanvallen zo veel mogelijk proberen te voorkomen. Je online apotheker geeft je graag wat uitleg.

Migraine, meer dan gewoon hoofdpijn

Het woord migraine komt van het Griekse hemikrania, wat letterlijk "halve schedel" betekent. Een migraine is een aandoening die voor mensen die er zelf geen last van hebben, moeilijk te begrijpen is en die vaak verward wordt met hoofdpijn en soms zelfs afgedaan wordt als aanstellerij. Maar iedereen die al eens een migraineaanval heeft gehad, weet dat een migraine veel meer is dan "zomaar een hoofdpijn".

Migraine veroorzaakt aanvallen van hevig bonzende hoofdpijn, meestal aan één zijde van het hoofd (vandaar ook de naam). Die hoofdpijn gaat dikwijls gepaard met misselijkheid, braken, pijn bij het bewegen en overgevoeligheid voor licht en geluid. Tijdens een migraineaanval neemt de pijn geleidelijk toe en zijn de patiënten vaak niet meer in staat om hun dagelijkse activiteiten uit te voeren. Meestal verdwijnt de pijn binnen 12 tot 24 uur, maar in sommige gevallen kan een aanval tot wel drie dagen duren. De frequentie van de aanvallen varieert van dagelijks tot om de paar maanden en tussen de aanvallen in verdwijnen de klachten volledig.

Aangekondigde migraine

Meestal duikt een migraineaanval plots op, maar hij kan ook worden voorafgegaan door specifieke signalen. Bij een dergelijke "aangekondigde" migraine onderscheiden we twee soorten signalen, die elkaar meestal opvolgen: de vroege voortekenen en de zogenaamde aura. In sommige gevallen is er alleen sprake van de vroege voortekenen, zonder aura.

De vroege voortekenen treden op in een eerste fase, bijvoorbeeld:

 • Rusteloosheid;
 • Irritatie;
 • Vrolijkheid;
 • Kou hebben;
 • Extreem moe zijn;
 • Overmatig geeuwen;
 • Trek hebben in bepaalde voeding zoals chocolade of andere zoetigheid;
 • Een overgevoeligheid voor geuren, licht (fotofobie) of geluid (fonofobie).

De aura gaat onmiddellijk vooraf aan de hoofdpijn en wordt gekenmerkt door:

 • Visuele verschijnselen (lichtflitsen zien, bewegende vlekken, mozaïekbeelden, verblindende zigzaglijnen, gezichtsuitval);
 • Spraakstoornissen (woorden of lettergrepen niet kunnen vinden);
 • Gevoelsstoornissen (tintelingen van de huid, indruk hebben verdoofd te zijn);
 • Bewegingsstoornissen;
 • Algemene ziekteverschijnselen (misselijkheid, braken).

Niet te genezen, wel te voorkomen

Helaas is migraine niet te genezen. Wel kun je proberen om de aanvallen te voorkomen of te onderdrukken. Daarvoor is het belangrijk de zogenaamde uitlokkende factoren te kennen en te herkennen.

Als je regelmatig (meer dan twee keer per maand) last hebt van migraine, dan is het een goed idee om een hoofdpijndagboek bij te houden. De notities maken het vaak mogelijk om te achterhalen of de hoofdpijn wordt veroorzaakt door ongebruikelijke spanningen, ongewone omstandigheden (verhuizing, begin van een vakantie), je slaap- of eetgewoonten, geneesmiddelen of andere factoren. Sommige voedingsmiddelen kunnen ook een migraineaanval veroorzaken. Aan de hand van je dagboek kun je ze identificeren en kun je ze zo van je menu schrappen.

Ten slotte is het zaak om de uitlokkende factoren zoveel mogelijk te vermijden. Een aantal ervan heb je helaas zelf niet in de hand, zoals het weer, bepaalde spanningen of hormonale veranderingen. Probeer het in die gevallen wat rustiger aan te doen, bijvoorbeeld met ontspanningsoefeningen, om zo weer zo snel mogelijk jezelf te zijn.