Een goed gezichtsvermogen? Zo simpel als 1, 2, omega 3

“Het oog wil ook wat." Een waarheid als een koe en dus is het belangrijk om goed voor je ogen te zorgen. Je hebt ongetwijfeld al gehoord dat bepaalde groenten en vette vis goed zijn voor je ogen. Maar wat is nu precies waar en waar moet je op letten? Je online apotheker geeft je graag wat tips om je ogen in topconditie te houden:

Omega 3

Je ogen en je hersenen bestaan voor een groot deel uit omega 3-vetzuren. Een dagelijkse inname is dan ook essentieel. Omega 3-vetzuren zijn een groep meervoudig onverzadigde vetzuren. De belangrijkste omega 3-vetzuren voor het menselijke lichaam zijn:

  • Alfa-linoleenzuur, ook wel ALA genoemd,
  • Eicosapentaeenzuur, ook wel EPA genoemd en
  • Docosahexaeenzuur, ook bekend als DHA.

Van die drie vetzuren is ALA het enige dat het lichaam niet zelf kan aanmaken uit andere vetzuren. Maar ons lichaam kan ALA afkomstig van externe bronnen wel omzetten in andere vetzuren, zoals EPA en DHA.

Aan omega 3-vetzuren worden verschillende positieve eigenschappen toegeschreven. Zo helpen ze onder andere bij het voorkomen van hart- en vaatziekten, artritis en depressies. Daarnaast dragen ze bij tot het verlagen van het cholesterolgehalte in het bloed en zijn ze van belang voor de oogfunctie en de hersenstofwisseling. Omega 3-vetzuren, en vooral DHA, zijn een essentiële bouwsteen van je ogen en je hersenen. Zo bestaan je hersenen voor ongeveer 8% uit omega 3-vetzuren.

Omega 3 en je ogen

Er is veel onderzoek gedaan naar de positieve invloed van omega 3-vetzuren op je ogen. Zo zouden ze bijvoorbeeld bepaalde aandoeningen zoals maculadegeneratie (MD) kunnen helpen tegengaan. Daarnaast raden veel dokters zwangere vrouwen aan om supplementen op basis van visolie (van nature rijk aan DHA en EPA) in te nemen. Een extra inname van 200 mg DHA naast de standaard dagelijkse inname zou bijdragen tot de normale ontwikkeling van de hersenen, de ogen en het immuunsysteem van je ongeboren kindje en van je baby tijdens de borstvoeding.

Bronnen van omega 3

Omega 3-vetzuren komen van nature in verschillende producten voor en ze worden ook toegevoegd aan andere zogenaamde “functional foods”. Voorbeelden van voedsel rijk aan omega 3-vetzuren zijn:

  • Vette koudwatervissen, zoals makreel, haring, zalm, sardienen en ansjovis. Hoewel vis een belangrijke bron is van omega 3-vetzuren, maken vissen de vetzuren niet zelf aan. Ze krijgen ze binnen via de algen die ze eten.
  • Plantaardige oliën, zoals lijnzaadolie, chiazaadolie en hennepolie. Een belangrijke bron van ALA, dat door het lichaam omgezet kan worden in DHA en EPA.
  • Krillolie, geëxtraheerd uit de kleine, garnaalachtige planktondiertjes.
  • Verschillende algensoorten zijn enorm rijk aan DHA en EPA en worden om die specifieke reden commercieel gekweekt.
  • Vlees en melk van dieren die vooral gras eten zijn rijker aan omega 3-vetzuren dan vlees en melk van dieren die vooral granen krijgen.
  • Kippen die vrij rondlopen en omega 3-rijke bronnen kunnen eten, zoals postelein, leggen eieren die zo'n 20 keer rijker zijn aan omega 3 dan kippen die bijna exclusief graan gevoerd worden.
  • Verder zijn er veel producten te koop die verrijkt zijn aan omega 3-vetzuren, waaronder margarine, brood en zuivel.

Voedingssupplementen

Ten slotte bestaan er ook verschillende voedingssupplementen op basis van ALA, DHA en EPA. MorDHA is een voedingssupplement op basis van visolie en plantenextracten dat bijdraagt tot een beter gezichtsvermogen bij volwassenen en ongeboren kinderen. PreserVision is een voedingssupplement op basis van omega 3, vitamines en mineralen met een antioxidantwerking en carotenoïden (die je ook in wortels vindt). Ontdek de producten vandaag nog bij PharmaMarket, want zoals ze zeggen: "Het oog wil ook wat".