Dr. Hauschka, flawlessly my way! Eerlijke en natuurlijke cosmetica

Zo af en toe komt er een merk voorbij waar we graag eventjes bij stilstaan. Of het nu is omdat de producten zo uitzonderlijk zijn of omwille van het unieke productieproces of door de unieke ingrediënten. Dr. Hauschka is een van die merken. Dr. Hauschka is een Oostenrijks merk dat natuurlijke, biologische en eerlijke verzorgings- en cosmeticaproducten produceert. Je online apotheker stelt je graag even het merk en zijn producten voor.

 Dr. Hauschka, eens een pionier, altijd een pionier 

Rudolf Hauschka, geboren op 6 november 1891 in Wenen en gestorven op 28 december 1969 in Baden-Württemberg, was een Oostenrijks antroposofisch chemicus en de oprichter van het farmaceutisch en cosmetisch laboratorium WALA Heilmittel GmbH en de later ontstane Dr. Hauschka-cosmeticalijn. Sinds 1935 ontwikkelt WALA producten uit de natuur. In het begin was het bedrijf een pionier en avant-gardist binnen een maatschappij die geen oog meer had voor natuurlijke producten. De snelle technische ontwikkelingen leken het denken in het grotere geheel te hebben verdrongen.

Maar niet overal. Vooral antroposofische artsen waren enthousiast over het ritmische procedé dat Rudolf Hauschka had ontwikkeld. Dankzij die methode is het mogelijk natuurlijke geneesmiddelen zonder alcohol te produceren. De vraag naar zijn producten moedigde Hauschka aan om in 1935 de firma WALA in Ludwigsburg op te richten, al snel gevolgd door filialen in Wenen en Londen. Na enkele omzwervingen vestigde het bedrijf zich in 1950 in het dorpje Bad Boll/Eckwälden (dicht bij Stuttgart), waar het bedrijf tot op de dag van vandaag is gevestigd.

Duurzame ontwikkeling 

De werkwijze van Dr. Hauschka stond al in het teken van duurzaamheid, lang voordat de maatschappelijke term duurzaamheid zo actueel werd. Natuurlijke kringlopen en de levenskrachtige natuurlijke grondstoffen vormen immers de basis voor de producten. Stel je het bedrijf voor als een weelderige tuin: de medewerkers gaan zorgvuldig en verantwoordelijk te werk, volgen de ritmes van de natuur, hechten waarde aan handwerk en waarderen gezonde compost evenveel als een rijke oogst. 

Bij Dr. Hauschka is duurzaamheid geen begrip, maar onmisbaar voor de kwaliteit van alle producten en dus een alledaags gegeven:

  • De grondstoffen zijn bijna uitsluitend afkomstig van gecontroleerde biologische teelt, biologisch-dynamische teelt of van fairtradeprojecten.
  • Het bedrijf denkt en werkt in gesloten kringlopen, bijvoorbeeld bij de watervoorziening, bij recyclebaar verpakkingsmateriaal en bij compostafval na een productieproces.
  • Bovendien ontzien ze hulpbronnen waar mogelijk: ze gebruiken gecertificeerde groene stroom, doen aan warmteterugwinning en maken gebruik van de temperatuur van de aarde voor de klimaatregeling.

 Natuurcosmetica, natuurlijk!

De ingrediënten die Dr. Hauschka gebruikt, zijn grotendeels afkomstig van biologisch-dynamische teelt of gecontroleerde biologische landbouw. Als een grondstof op de wereldmarkt nog niet verkrijgbaar is in biologische kwaliteit, brengt het bedrijf zelf biologische landbouwprojecten op gang. Zo heeft Dr. Hauschka in India bijvoorbeeld de organisatie Satvik ondersteund bij de bio-certificering van ricinuslandbouwers en kan het bedrijf sindsdien ricinusolie in biologische kwaliteit inkopen.

Kwaliteit is meer dan de som van de ingrediënten 

De recepturen van Dr. Hauschka zijn afhankelijk van de kwaliteit van natuurlijke ingrediënten. Kwaliteit begint in de tuin, met de zorgvuldigheid waarmee heilzame planten tot wasdom komen. In de biologisch-dynamische landbouw geeft het bedrijf zelfs meer aan de grond dan dat ze eruit halen.

De ingrediënten verbinden zich in de cosmetica van Dr. Hauschka tot complexe samenstellingen, die meer zijn dan de som van hun bestanddelen. Door het ritmische bereidingsprocedé verkrijgen de ingrediënten hun unieke kwaliteit, die de eigen activiteit van de huid ondersteunt en stimuleert.

De visie van Dr. Hauschka is immers: “De huid bezit eigen krachten om zichzelf te verzorgen en te herstellen. Cosmetica dient die krachten te ondersteunen door de huid te helpen om haar balans terug te vinden.” 

Dr. Hauschka, flawlessly my way!

Ontdek het volledige gamma van Dr. Hauschka nu bij je online apotheker.

Bron: Dr. Hauschka