Ontzuren met je online apotheker

Onze huidige westerse eetgewoonten zijn vaak niet per se de meest gezonde. Een belangrijk en niet te onderschatten probleem is het feit dat onze voeding vaak te zuur is en ons bloed "verzuurt", waardoor het zuur-base-evenwicht verstoord wordt. Voor het goed functioneren van diverse functies van het lichaam is het erg belangrijk om de zuurgraad van het bloed binnen zeer nauwe grenzen te houden. Je online apotheker geeft je graag wat uitleg over je zuur-base-evenwicht en de gevaren van een verstoorde balans.

Je zuur-base-evenwicht en je pH-waarde

De zuurgraad van ons bloed wordt weergegeven in pH en is afhankelijk van de hoeveelheid basische en zure stoffen die opgelost zijn in het bloed, vandaar de term zuur-base-evenwicht. Bij mensen ligt de normale pH-waarde van het bloed tussen de 7,35 en 7,45. Ons bloed is dus licht basisch.

Slechte eetgewoontes en een te zure voeding kunnen het zuur-base-evenwicht van ons lichaam ontregelen. Het "overschot" aan zuren in ons metabolisme is enerzijds het gevolg van verkeerde voedingsgewoonten, maar ook stress, medicatie en overmatige spierbelasting produceren zure afvalstoffen die je lichaam kwijt moet raken.

Verzuring

Een ander woord voor basisch is alkalisch. Als je bloed te weinig alkalische stoffen bevat, wordt de zuurgraad van je bloed te hoog, iets wat we met een mooie medische term acidose noemen. Acidose kan erg uiteenlopende symptomen veroorzaken, zoals hoofdpijn, kortademigheid, spierzwakte, diarree, overgeven, aritmie en een verhoogde hartslag. Een veel voorkomend voorbeeld van acidose zijn sporters die last hebben van terugkomende ontstekingen of spierblessures en mensen die regelmatig last hebben van een blaasontsteking.

Ontzuren

Een gezonde voeding is de sleutel tot een goede pH-waarde van je bloed. Zure voeding wordt door ons lichaam omgezet in energie en zure reststoffen, basische voeding in energie en basische reststoffen. Om je lichaam te "ontzuren" is het dus belangrijk om een goede balans te vinden tussen zure en basische voeding. Goede voorbeelden van ontzurende voeding zijn groente, fruit, aardappelen, noten en zaden. Zo is een smoothie op basis van groene groente een lekkere en gezonde manier om je pH-waarde weer in balans te krijgen.

Een andere manier om efficiënt te ontzuren is het Alkalisch Poeder van Pure 365. Het poeder bevat zink en andere kostbare mineralen. Voldoende zink binnenkrijgen is erg belangrijk, omdat zink bijdraagt tot een normaal zuur-basemetabolisme. Bovendien wordt het goed door het lichaam opgenomen en bijzonder goed verdragen.

Wil je meer weten over je zuur-base-evenwicht en over ontzurende voeding? Neem dan zeker contact op met je online apotheker of je diëtist. Zij helpen je graag je balans terug te vinden.