Huisstofmijt: haal weer opgelucht adem!

Ruim 10% van de wereldbevolking heeft er last van: een allergie voor huisstofmijt. En dat aantal neemt alleen nog maar toe, met bepaalde regio's in Europa waar zelfs 1 op 5 personen lijdt aan een (lichte) vorm van de allergie. Huisstofmijtallergie is verantwoordelijk voor ongeveer drie kwart van alle respiratorische allergieën wereldwijd en kan symptomen veroorzaken zoals rinitis, astma, eczeem en bindvliesontsteking. En hoewel zoveel mensen er last van hebben, is er gelukkig relatief eenvoudig iets aan te doen. Dankzij de tips van je online apotheker slaap jij weer een stuk rustiger!

Huisstofmijt

De huisstofmijt of huismijt is een haast onzichtbaar kleine mijt (ongeveer 0,3 mm). Een huisstofmijt leeft gemiddeld zo'n 2 tot 3 maanden en heeft 3 tot 4 weken nodig om van een eitje uit te groeien tot een volwassen exemplaar. De huisstofmijten veroorzaken zelf overigens meestal geen klachten, maar het zijn de uitwerpselen en de vervellingshuidjes die die vervelende allergieën veroorzaken. Die vinden we vooral in stofdeeltjes, tapijten, beddengoed, meubelbekleding en gordijnen, met name in huizen die niet voldoende schoongemaakt worden, te weinig verlucht worden of waar veel mensen of dieren wonen.

Gelukkig kun je met een paar eenvoudige aanpassingen je symptomen al aanzienlijk verminderen:

  • Houd je huis goed schoon: mijten leven vooral in huisstof, dus stofzuig regelmatig met een aangepaste filter tegen allergenen (een HEPA-filter) en neem het stof af van gladde oppervlakken.
  • Ventileer voldoende: huisstofmijten houden van warmte, dus een goede ventilatie zal zorgen dat er minder van die vervelende beestjes in je huis zitten. Huisstofmijt gedijt het beste vanaf 20°C.
  • Verwissel je lakens regelmatig: was je beddengoed minstens op 60 graden om er zeker van te zijn dat de mijten doodgaan.
  • Verlicht je slaapkamer: huisstofmijten houden van een donkere omgeving en kunnen slecht tegen zonlicht in je slaapkamer. Doe je gordijnen dus 's ochtends open en leg ook regelmatig je bed open.

MiteLess: Ultrasone bescherming tegen huisstofmijt.

MiteLess

MiteLess is een klein, ultrasoon apparaat dat huisstofmijten weghoudt van je bed, je tapijt en je hele huis. MiteLess zendt een ultrasoon geluid uit dat de voortplanting van huisstofmijt verstoort en is werkzaam tot wel 30 vierkante meter voor een bescherming tegen huisstofmijt en voor een goede nachtrust zonder verstopte neus of niesbuien, het hele jaar door. Word dankzij PharmaMarket en MiteLess weer uitgerust wakker!