Roodheid en uitgezette bloedvaatjes: leven met rosacea en couperose

We komen allemaal graag op ons paasbest voor de dag. Maar als je last hebt van rosacea of couperose, dan voel je je misschien al iets sneller ongemakkelijk, vooral in het bijzijn van vreemden. Rosacea en couperose zijn meestal duidelijk zichtbaar op het gezicht en kunnen verergerd worden door invloeden van buitenaf, zoals het weer, stress, pikant eten en warme dranken. Je online apotheker helpt je de symptomen verzachten, zodat jij je weer goed in je vel voelt.

Rosacea

Rosacea, ook gekend als couperose, betekent 'rood als een roos'. Het is een chronische huidaandoening die wordt gekenmerkt door ontsteking van de huid van het gezicht en gepaard kan gaan met symptomen zoals roodheid, bultjes, puistjes en zichtbare bloedvaten. Het meest voorkomende symptoom, aanhoudende roodheid in het gezicht, wordt veroorzaakt door verwijde bloedvaten die de bloedtoevoer naar de huid versterken. Mensen die lijden aan rosacea hebben goede en slechte dagen. De opflakkeringen zijn onregelmatig.

Behandelen

Rosacea en couperose kunnen erg vervelend zijn en mogelijk zelfs tot een schaamtegevoel leiden, omdat ze duidelijk zichtbaar zijn in het gezicht. Vaak beseffen de mensen die eraan lijden niet dat de symptomen succesvol behandeld kunnen worden en dat zonder behandeling ze juist ook erger kunnen worden. Artsen maken een onderscheid tussen 4 stadia van rosacea:

 • Het eerste stadium is couperose, waarbij kleine rode bloedvaatjes op het gezicht verschijnen en je frequent gaat blozen. Die roodheid in het gezicht kan komen en gaan en is vaak het eerste teken van de aandoening.
 • In het tweede stadium blijft de roodheid aanwezig op het voorhoofd, de neus, de wangen of de kin. Het lijkt op blozen of zonnebrand die niet weggaat.
 • In het derde stadium verschijnen dunne rode lijnen veroorzaakt door kleine uitgezette bloedvaatjes of kleine rode bultjes/met pus gevulde puistjes op het gezicht. Die kunnen lijken op acne, maar er zijn geen mee-eters aanwezig. Een brandend of prikkend gevoel kan voorkomen.
 • Het vierde stadium veroorzaakt blijvende bultjes en ten slotte een verdikte huid rond de neus.

Andere mogelijke tekenen en symptomen:

 • Oogirritatie: veel mensen met couperose kunnen geïrriteerde, tranende of bloeddoorlopen ogen hebben, ook wel bekend als oculaire rosacea. De oogleden kunnen ook rood en gezwollen zijn en zweertjes komen vaak voor. Ernstige gevallen kunnen zonder medische hulp uitmonden in hoornvliesbeschadiging en gezichtsverlies.
 • Brandend of prikkend gevoel: die sensaties komen vaak voor op het gezicht. Ook jeuk of een trekkend gevoel zijn mogelijk.
 • Droogheid: de huid in het midden van het gezicht kan ruw en dus heel droog zijn.
 • Plaques: verhoogde rode vlekken, die plaques worden genoemd, kunnen ontstaan zonder veranderingen in de aangrenzende huid.
 • Huidverdikking: de huid kan dikker worden en uitzetten door overtollig weefsel, meestal op de neus. Die aandoening, die 'rhinophyma' (knobbelneus) wordt genoemd, komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen.
 • Zwelling: opzwelling van het gezicht, ook wel oedeem genoemd, kan samengaan met andere tekenen van couperose of afzonderlijk voorkomen.
 • Tekenen buiten het gezicht: symptomen en tekenen van rosacea kunnen ook ontstaan buiten het gezicht, vooral op de nek, de borst, de hoofdhuid of de oren.

Smeren, smeren, en nog eens smeren...

Zoals we hierboven al vermeldden, kunnen couperose en rosacea gelukkig doeltreffend behandeld worden met crèmes (in extreme gevallen kan je dokter je medicatie voorschrijven). Zo versterken de crèmes van Roséliane van Uriage de bloedvatwand en herstellen ze de immuunbarrière, helpt de crème van Dermalex Anti-Roodheid de symptomen te behandelen en te verminderen door de huidbarrière te versterken en biedt het gamma Avène Antirougeurs een intensieve verzorging tegen roodheid en zichtbare bloedvaatjes. Ontdek ze vandaag nog en ervaar het unieke verzachtende gevoel en straal als nooit tevoren!

Bron: Dermalex