De juiste oordopjes voor je favoriete festival

Nog eventjes en het festivalseizoen begint weer! Je hebt je tickets op je kurkbord geprikt en je plaatsje op de camping alvast gereserveerd en je weet precies welke groepen je live wil zien. Of misschien heb je nog helemaal niets gereserveerd en hoop je op het laatste nippertje toch nog op een buitenkansje. Wat je plannen ook zijn, je online apotheker overloopt graag even de basisregels om je gehoor te beschermen op jouw favoriete festival en legt uit welke oordopjes het meest geschikt zijn voor een festival.

Luide muziek

Een decibel (dB) is de eenheid van geluidssterkte. Een persoon met een goed gehoor kan geluid horen vanaf 0 dB. Zolang geluid onder 75 decibel blijft, is de kans op gehoorschade of oorsuizen minimaal. De grenswaarde voor blootstelling aan een volume van 75 dB werd vastgelegd op acht uur per dag. Zolang je onder die limiet blijft, heb je geen kans op gehoorverlies. Echter, zodra het volume die waarde overschrijdt, vermindert de tijd “zonder risico”. Per drie bijkomende decibels wordt de tijd gehalveerd. Zo is bij 78 dB de tijd dat je zonder risico aan het geluid blootgesteld kan blijven, dus nog maar vier uur. Ter vergelijking: het gemiddelde geluidsniveau op een muziekfestival ligt tussen de 100 en 110 decibel, even luid als op vijftig meter van een opstijgend vliegtuig staan of werken met een kettingzaag.

Tinnitus

Te lange blootstelling aan lawaai of te luide muziek kan leiden tot tinnitus of oorsuizen. Mensen die lijden aan tinnitus, horen continu geluiden zonder externe geluidsbron. Die geluiden lijken meestal op gefluit, het geruis van de wind of het gesjirp van sprinkhanen. Tinnitus treedt op na gehoorverlies of een gehoortrauma en sommige gevallen ook na een oorontsteking.

Oordopjes tegen het lawaai op een festival

Nergens kan je beter uit de bol gaan dan op een heerlijk festival, maar laat het niet in een nachtmerrie eindigen. Vergeet niet dat een te sterke blootstelling aan geluid gevaarlijk kan zijn voor je oren. Waarschijnlijk denk je net zoals veel anderen: “Hoe kan je dan van de muziek genieten?”, “Ach, het is maar voor een keertje!” Oordopjes zullen je er niet van weerhouden op een festival plezier te hebben. Integendeel, ze verbeteren de ervaring zelfs.

5 basisregels voor jouw oren om een festival goed te doorstaan

Dat intense ogenblik samen met jouw vrienden, dansend, zingend onder donderende gitaren of een duivelse beat, wordt mogelijk gemaakt dankzij een klein orgaan in jouw hoofd, het gevoeligste dat er is: jouw oor. Maar vergeet de vijf basisregels niet om onomkeerbare schade aan jouw gehoor te vermijden en om nog lang van je favoriete muziek te kunnen genieten:

  • Blijf uit de buurt van de plaatsen waar de geluidsintensiteit het grootste is.
  • Wissel de luistertijd af met rustige periodes: laat je oren rusten. Hoe langer je je oren aan lawaai blootstelt, hoe meer ze uitgeput raken. Wandel even terug naar de camping om een dutje te doen of om jezelf wat op te frissen.
  • Draag aangepaste oordopjes: hou je oordopjes altijd in wanneer je aan geluid blootgesteld wordt.
  • Als je oren pijn beginnen te doen, ga dan naar een rustigere plaats: je lichaam stuurt je een signaal. Luister ernaar!
  • Improviseer niet met oordopjes van kranten- of toiletpapier: de kans is groot dat je je oren beschadigt.

Wij wensen je veel muziekplezier!

Bron: Blox