Tips van je online apotheker in geval van zonneallergie

Over twee weken begint de zomer officieel en dat is te merken aan de temperaturen. De terrasjes zitten vol, er worden volop vakantieplannen gemaakt en de mensen zijn goedgezind. Maar niet voor iedereen is het zonnige weer een zegen. Voor mensen die lijden aan een zonneallergie, kan de zomer een heuse lijdensweg zijn. Maar wat is een zonneallergie precies, wat zijn de symptomen en belangrijker, wat kun je eraan doen om toch nog van je zomer te kunnen genieten? Je online apotheker legt uit!

Zonneallergie: de oorzaken en symptomen

Ongeveer een vijfde van de bevolking lijdt aan een specifieke vorm van zonneallergie die bekend staat als polymorfe lichteruptie (PLE). De symptomen van PLE kunnen zowel ongemakkelijk als pijnlijk zijn, omdat ze de neiging hebben om op zeer zichtbare plaatsen van het lichaam te verschijnen, zoals je armen en je borstkas.

Wat is polymorfe lichteruptie?

PLE is de meest voorkomende vorm van fotodermatose, een huidaandoening die verergert door blootstelling aan uv-straling. De aandoening wordt gekenmerkt door terugkerende, uitgestelde symptomen die verschijnen nadat je een of twee dagen uit de zon bent en kunnen variëren van een milde uitslag tot een uitbraak van puisten.

Zonneallergie komt voornamelijk voor bij jonge vrouwen en mensen met een lichte huid en doet zich meestal voor in het voorjaar als de huid die in de winter bedekt is geweest, aan zonlicht wordt blootgesteld. Een uitbraak kan zelfs worden opgewekt door zon die door glas valt. Als de blootstelling aanhoudt, kunnen de symptomen erger worden en wordt het risico groter dat uitbraken jaarlijks terugkeren.

Wat zijn de symptomen van een zonneallergie?

Er zijn verschillende varianten van PLE met variërende symptomen. De symptomen kunnen bestaan uit een bobbelige uitslag, roodheid van de huid, blaren of puistjes en gaan bijna altijd gepaard met hevige irritatie. In ernstige gevallen kunnen grotere, met bloedingen gepaard gaande kwetsuren ontstaan. De meest getroffen gebieden zijn de onderzijde van de armen, de borstkas en, minder vaak, het gezicht.

Wat is de oorzaak van een zonneallergie?

Uv-stralen - en dan vooral uv-A-stralen met lange golflengtes (die bij 80% van de getroffen mensen PLE opwekken) - dringen diep in de huid door, waar ze de cellen kunnen beschadigen. Door uv-straling opgewekte vrije radicalen vormen zeer reactieve chemische verbindingen die oxidatieve stress veroorzaken, wat weer leidt tot beschadiging van cellen. Recent onderzoek heeft aangetoond dat bij mensen met PLE de bescherming van de cellen is verzwakt, waardoor hun huid niet in staat is die vrije radicalen aan te pakken. Bij blootstelling aan de zon reageert hun huid door de immuunfunctie overmatig te activeren, wat leidt tot een rode en ontstoken huid. (Wil je je huid voorbereiden op blootstelling aan de zon en beschermen tegen vrije radicalen? Dan is een voedingssupplement met antioxidanten net wat je nodig hebt.)

Kan een zonneallergie voorkomen worden?

Je kunt een groot deel van de symptomen voorkomen door het gebruik van het juiste zonnebeschermingsproduct, door het beperken van de blootstelling aan de zon (en dan vooral tussen 11 uur ’s ochtends en 3 uur ’s middags) en door het dragen van beschermende kleding. In ernstige gevallen van PLE kan preventieve lichttherapie (ook bekend als fotoverharding of desensibilisatie) vroeg in het voorjaar helpen. Daarbij wordt de huid geleidelijk blootgesteld aan uv-stralen om zo tolerantie voor zonlicht op te bouwen.

Hoe kun je een zonneallergie behandelen?

Uitbraken van PLE kunnen hevig jeuken. Verzachtende lotions en crèmes op basis van steroïden kunnen de irritatie plaatselijk verlichten. Daarnaast kunnen specifieke zonbeschermingsproducten helpen bij het verlichten van de symptomen en voorkomen dat de aandoening terugkeert.

Andere soorten zonneallergie

Ongeveer 90% van alle zonneallergieën zijn PLE, maar er bestaan nog andere aandoeningen met vergelijkbare symptomen:

  • Acne aestivalis (Mallorca-acne) wordt niet alleen veroorzaakt door uv-straling, maar verschijnt pas na interactie met bepaalde bestanddelen van cosmeticaproducten of zonnebrandmiddelen, zoals bepaalde emulgatoren. Vooral vrouwen van 25 tot 40 jaar oud met een verleden van acne in de puberteit hebben last van deze vorm van zonneallergie. De symptomen lijken sterk op die van PLE.
  • Fotoreacties zijn uitgestelde ontstekingsreacties die worden opgewekt door uv-straling, nadat bepaalde stoffen de gevoeligheid hebben verhoogd. Die stoffen kunnen fototoxisch zijn (bepaalde bestanddelen van planten) of fotoallergisch (zo kunnen bepaalde medicijnen de gevoeligheid voor zonnestraling verhogen). Fotoreacties uiten zich in jeukende knobbeltjes op plaatsen die aan licht worden blootgesteld.

Wanneer moet je professioneel advies inwinnen?

De symptomen van PLE kunnen vergelijkbaar zijn met die van andere huidallergieën en aandoeningen, dus als je twijfelt, is het altijd het beste om professioneel advies te vragen. Een huidtest kan ook helpen om meer te weten te komen over de symptomen. Als je je zorgen maakt, raadpleeg dan zeker je dermatoloog of je online apotheker.

Bron: Eucerin